«Tots som la Pauleca». Aquest és el lema que ha adoptat l'associació de veïns de Pla de Palau-Sant Pau, que veu com el centre de lleure i cultura que van impulsar el 2013 gràcies als pressupostos participats i que actualment atén uns 35 infants al dia està en perill. El fet que en aquesta ocasió s'hagi presentat una altra proposta per votar en els pressupostos participats -l'habilitació d'un espai infantil al costat de l'escola Marta Mata- ha fet que l'associació es bolqui a buscar suports que permetin mantenir el projecte, en considerar que es tracta d'un espai vital per al teixit infantil del barri i també perquè les famílies de les criatures es relacionin, interactuïn i participin molt més en les activitats de la zona.

Des de fa quatre anys, la «Pauleca» ofereix activitats extraescolars gratuïtes als infants del barri i rodalies. Allà realitzen diverses activitats (manualitats, música, anglès, teatre o jocs, segons el dia de la setmana), berenen i fan reforç escolar. Segons explica el seu director, Joan Mora, cada dia atenen un màxim de 35 nens i nenes, tot i que hi ha molt de moviment i al cap de l'any n'atenen uns 80.

Mora destaca, sobretot, la visió «inclusiva» de la «Pauleca», ja que donen servei a infants en risc d'exclusió social i també altres que no hi estan. A més, s'han integrat perfectament al teixit social del barri, i participen en pràcticament totes les activitats que s'organitzen: Carnestoles, Nadal, festes locals... També organitzen sovint activitats pels carrers i places de Sant Pau. «A nivell de barri dona molta frescor, els nens són tractats com a grup i no només com a individus. I els infants també entenen aquesta visió comunitària, aquest sentit de pertinença», assenyala Mora. I és que, en un barri que no destaca per tenir un alt nivell d'associacionisme, la «Pauleca» ha contribuït molt a donar-li vida.

Aquest centre se sustenta gràcies als pressupostos participats de barri. Fins ara, la «Pauleca» era l'única opció que podien votar els veïns, però enguany li ha sortit competència: hi ha una proposta per fer un parc infantil al costat de l'escola Marta Mata. I ambdues són excloents, ja que cadascuna requereix una inversió de més de 40.000 euros. Per tant, els veïns hauran de triar.

Des de l'associació de veïns es mostren preocupats perquè, si la «Pauleca» perd, haurà de tancar les seves portes, ja que serà molt difícil trobar finançament privat alternatiu. «L'única manera seria que l'espai es pogués desenvolupar en algun espai polivalent del centre cívic, però fins que no es reformi, per qüestions d'espai i ocupació, aquesta opció no és viable», assenyala la presidenta de l'associació, Mònica Tarradellas. L'agrupació veïnal lamenta que l'Ajuntament estigui promocionant els projectes de caire urbanístic enfront dels socials, i creu que projectes com el parc infantil haurien d'entrar per pressupost ordinari. Si segueix aquesta tendència, alerta, l'interès de la ciutadania acabarà decaient.