L'equip de govern de Girona torna a recuperar la idea de l'aparcament tou i la nova taxa s'aprovarà en el ple de dilluns que ve. El govern de la ciutat ja va fer un primer intent d'aprovar aquesta mesura l'any 2015, però llavors, quan CiU governava en minoria, l'oposició ho va vetar. Ara, amb el PSC al govern i amb majoria absoluta, el consistori ha recuperat la idea. El regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, recorda que la mesura ja està prevista dins el Pla de Mobilitat, aprovat l'any 2014. A més, diu que volen consensuar amb veïns i grups polítics la manera d'aplicar-la i les zones afectades. No nega, però, que la Copa és una zona que «compleix tots els requisits», ja que és una de les àrees d'aparcament més grans i cèntriques de la ciutat. La idea és cobrar 2 euros per aparcar-hi tot el dia i 1 euro a la nit. L'aparcament estarà vigilat i caldrà fer un concurs públic per adjudicar el servei. De moment, no hi ha encara data per a l'entrada en funcionament de la nova taxa.

La polèmica mesura de fer pagar per aparcar a la Copa tornarà a passar per ple dilluns que ve. Ja ho va fer per primer cop l'any 2015, amb Carles Puigdemont d'alcalde. Llavors, amb CiU en minoria, tots els grups de l'oposició s'hi van posicionar en contra i van frenar la mesura. Alcalà, però, recorda que aquesta modalitat d'aparcament tou està inclosa en el Pla de Mobilitat com a mesura per afavorir l'ús de la bicicleta i del transport públic. Per això, el govern local ha decidit tornar a impulsar-la. Alcalà diu que aquest tipus d'aparcaments són «dissuasius» i eviten que els ciutadans vagin al centre amb cotxe. A més, creu que també és positiu per als veïns dels barris més propers (com Barri Vell i Pedret) perquè hi haurà més mobilitat de vehicles i serà més fàcil trobar lloc.

Un altre dels arguments per defensar aquesta nova taxa és que es tractarà d'un aparcament vigilat. Segons Alcalà, la concessionària haurà d'instal·lar barreres, posar càmeres i contractar vigilància. Les tarifes seran 2 euros per aparcar-hi fins a 24 hores i també es crearà, a petició del PSC, una tarifa nocturna d'1 euro (en horari encara per determinar). «El PSC ha plantejat aquesta opció per no castigar els veïns del barri i creiem que és una bona opció i que no és cara», diu Alcalà, que afegeix que també estudiaran que els usuaris puguin tenir servei de Girocleta gratuït per anar cap al centre.

El regidor diu que no busquen generar cap conflicte ni crear competència als aparcaments privats. A més, apunta que volen debatre amb veïns i la resta de partits els detalls de la seva aplicació. «No discutim ara a quina zona s'ha d'aplicar, això ho hem de consensuar», indica. Ara bé, adverteix que la mesura té sentit si s'aplica en un aparcament cèntric i gran i reconeix que la Copa compleix aquests requisits. També estudiaran altres zones de la ciutat.