El debat està sobre la taula. Malgrat que encara no hi ha data ni projecte constructiu, la discussió sobre si el nou hospital Josep Trueta s´ha de construir a Girona o a Salt està més viva que mai. El conseller de Salut, Antoni Comín, ja ha avisat que la seva ubicació serà l´últim que decidirà, però des d´un costat i l´altre ja s´han afanyat a fer-li arribar arguments a favor i en contra.

A favor de Salt hi ha, sobretot, el fet que estaria al costat del Santa Caterina, circumstància que els metges consideren clau per aconseguir un parc hospitalari més integrat i, per tant, més potent a tots nivells. Així ho veuen els 34 caps de servei del Trueta i el Santa Caterina, que van signar un document on demanen que el nou parc hospitalari no neixi disgregat i consideren que la proximitat entre els dos centres hospitalaris permetrà augmentar les sinergies i, de retruc, aconseguir un hospital de nivell 6, fet que suposarà millorar el finançament en deu milions d´euros anuals. En una línia similar s´ha manifestat la direcció del Col·legi de Metges de Girona, així com el sindicat Comissions Obreres de l´IAS.

També hi ha, però, arguments de caràcter urbanístic. Per una banda, hi ha el fet que els terrenys són més grans -fet que permetria ubicar-hi sense problemes les facultats de Ciències de la Salut de la UdG i l´Institut de Recerca Biomèdica- i més econòmics, ja que el desenvolupament urbanístic del sector -votat en una consulta popular el passat mes de setembre- farà que passin a ser de l´Ajuntament i aquest els cedeixi gratuïtament a la Generalitat. Un altre argument a favor és la proximitat de la sortida d´autopista de Girona Sud.

Salt, «una opció vàlida i ferma»

Malgrat que l´Ajuntament de Salt ha fet arribar la seva proposta al conseller de Salut, la majoria de polítics del plenari s´han mostrat molt cauts amb les seves declaracions públiques. A finals de l´any passat, el consistori va aprovar una moció demanant «transparència» i que Salt es considerés «una opció vàlida i ferma». Des de llavors el discurs oficial ha estat sempre el mateix: que la ubicació es decideixi amb criteris tècnics, assistencials i econòmics, i no només tenint en compte la capitalitat de Girona.

L´opció de Salt, però, també ha aixecat alguns temors. Especialment des dels sindicats, que veuen venir que pot haver-hi una absorció del Santa Caterina per part del Trueta i que s´acabin perdent llocs de treball, a banda de reduir els serveis.

L´opció de Girona, d´altra banda, està clarament liderada per l´alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, que l´any passat va oferir uns terrenys a Domeny, molt a prop de la sortida de Girona Oest de l´autopista. Fa poques setmanes, Madrenas va pressionar públicament Comín perquè ubiqui el Trueta a la ciutat, tot reivindicant que la capital gironina no es pot quedar sense un hospital públic. Un dels seus principals arguments és que, d´aquesta manera, la construcció del nou hospital seria més ràpida, ja que els terrenys ja estan urbanitzats i, per tant, els tràmits anirien molt més de pressa.

També defensa criteris d´equilibri territorial, perquè si el Trueta i el Santa Caterina es concentren al sud de l´àrea metropolitana -on, d´altra banda, també ha d´anar la nova Clínica Girona-, el nord de la capital quedarà orfe d´equipaments. Pel que fa als arguments dels metges que la proximitat permetrà crear majors sinergies, des del govern gironí defensen que actualment els dos hospitals ja comparteixen serveis i que la distància entre un emplaçament i l´altre -pocs quilòmetres separats per autopista- no impedirà que ho continuïn fent.

Comissió a favor de Girona

A banda del grup municipal de CiU, s´han sumat a Madrenas ERC-MES, PSC i PP, que han entrat a formar part d´una comissió perquè el Trueta es quedi al nord de Girona. També ha aconseguit sumar el suport d´alguns sindicats, com Comissions Obreres del Trueta -que ja té 300 signatures recollides a favor d´aquesta opció- i el sindicat d´Infermeria Satse. L´institut Narcís Xifra, que ofereix cicles formatius de la branca sanitària i que envia alumnes a fer pràctiques al Trueta, també s´ha mostrat a favor de Domeny per una qüestió de proximitat.

En canvi, els detractadors d´aquesta opció assenyalen que és més cara, ja que una part dels terrenys són privats i s´haurien d´abonar uns cinc milions d´euros, i que els terrenys són més reduïts, de manera que el futur creixement podria quedar limitat (cosa que Madrenas nega tot argumentant que el creixement pot ser en vertical i no necessàriament en horitzontal).

En canvi, ni CUP ni Ciutadans s´han volgut sumar a aquesta disputa territorial. Els dos partits, tant a Girona com a Salt, han defensat que el més important són els criteris tècnics i assistencials, i s´han mostrat disposats a acceptar qualsevol de les dues ubicacions possibles, sempre que es demostri la més adequada. El mateix ha dit el sindicat UGT, que el que ha demanat és que el nou hospital es construeixi al més aviat possible.