La doctora en Geografia de la Universitat de Girona (UdG) Isabel Salamaña alerta que el parc de pisos de lloguer al Barri Vell de Girona ha caigut "en picat" i de manera "preocupant" els últims anys, per culpa de l'increment d'habitatges turístics. En concret, Salamaña ha explicat que fa pocs anys hi havia un 17% dels 2.400 pisos del Barri Vell dedicats al lloguer, mentre que actualment només és un 5%. Aquesta baixada de 12 punts s'explica, segons la docent, a l'increment d'habitatges turístics. La professora recorda que una ciutat "pels turistes, expulsa els residents, mentre que una ciutat amb turistes permet la convivència". Salamaña, però, ha alertat que el problema principal "ja no són els pisos individuals sinó els blocs que alguns especuladors estan comprant".

En un acte organitzat per la CUP en contra de la proliferació dels pisos turístics, la professora de geografia de la UdG Isabel Salamaña ha assegurat que el parc de lloguer al Barri Vell de Girona ha caigut un 12% en cinc anys. La professora considera que un 5% de pisos de lloguer és una xifra "residual" i diu que "cal fer un debat a fons" per avaluar la situació.

Salamaña també ha volgut separar el que es considera especulació del que no. En aquest sentit, la docent creu que "no és el mateix" una persona que lloga el seu pis, de les grans immobiliàries que compren tot un bloc per especular.

Una seixantena d'altes en quatre mesos

Salamaña ha explicat que un estudi que ella mateixa ha dirigit revela que en els últims quatre mesos s'han regularitzat una seixantena de pisos al Barri Vell de Girona. Per calcular-ho la docent ha tingut en compte els habitatges de lloguer que hi havia al febrer i ho ha comparat amb els que constaven a principis de juny.

La professora vincula aquesta dada a l'arribada del bon temps, i per tant de més turistes, però també a la mobilització per part dels veïns que ha fet que alguns propietaris regularitzessin l'habitatge.

La CUP vol un debat a fons

Per la seva banda, el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Girona Lluc Salellas ha demanat "actuar" ja que la problemàtica dels pisos turístics "ja ha arribat a la ciutat, i està modificant la manera de viure". Salellas diu que cal un debat a fons i considera que l'Ajuntament de Girona fa servir el pla que vol elaborar com una "excusa".

La nota curiosa de l'acte l'ha posat un ciutadà escocès que ha intervingut durant el torn de preguntes i que ha reconegut ser un usuari de pis turístic, tot i que ha demanat què podia fer per "deixar de ser-ho".