LL'Ajuntament de Girona ha hagut de reforçar, al llarg de les darreres setmanes, les tasques de control i de tractament de les paneroles. Hi ha diferents tipus de paneroles i s'han estès per multitud de carrers de barris de la ciutat, ja que tenen una gran capacitat d'adaptació.

A través de la Brigada Municipal de Control de Plagues i Animals, el consistori s'encarrega de portar a terme controls i tractaments per combatre la plaga en els espais públics i durant aquestes últimes setmanes s'han incrementat els efectius que es destinen a aquestes actuacions, redistribuint els treballs a les brigades municipals.

S'estan fent inspeccions i aplicacions periòdiques d'insecticida en forma de gel atraient, amb el producte Ecorex Gel One a l'interior de clavegueres i embornals. Es tracta d'un material específic d'ús professional que, segons el consistori., és respectuós tant per a les persones com per als animals.

La panerola roja o americana ( Periplaneta americana), adaptada als ambients càlids i humits, s'expandeix sobretot pel clavegueram, i enguany se n'han trobat infestacions a diferents barris de la ciutat, sobretot a l'Eixample, Sant Narcís, Mercadal, Barri Vell i Germans Sàbat. Les altres espècies de paneroles (panerola alemanya o ·escarabat de cuina·, i panerola negra o oriental) s'observen en menor freqüència, atès que són d'hàbits més domèstics, en el cas de la primera, i d'hàbits nocturns, en el cas de la segona, segons ha informat l'Ajuntament. Enguany s'ha trobat presència de panerola oriental ( Blatta orientalis) a Vila-roja.

Tal com ha explicat el vicealcalde i regidor d'Associacions, Participació i Sostenibilitat, Eduard Berloso, «per tal de combatre la plaga de paneroles a la ciutat cal la col·laboració de la ciutadania per poder detectar aquests insectes arreu del territori i actuar de la manera més ràpida i efectiva possible».

Crida als ciutadans

Per això, des del consistori s'ha demanat ls ciutadans que en cas d'observar paneroles a la via pública ho comuniquin a l'Ajuntament a través de la Bústia d'Avisos. També es recorda que els particulars han d'adoptar mesures per evitar que les paneroles trobin refugi i proliferin a l'interior de les seves propietats (habitatges, garatges, locals, magatzems, per exemple.