El projecte d'hotel a l'antic Banc d'Espanya recupera la llicència gràcies a la Generalitat

L'Ajuntament n'havia determinat la caducitat perquè els treballs estan aturats des de 2009 · Ara, la llei d'acompanyament de pressupostos inclou una clàusula que permet prorrogar fins a finals de 2018 els permisos a les obres afectades per la crisi

28.06.2017 | 07:12
L´antic edifici del Banc d´Espanya a la plaça Marquès de Camps, en desús des de 1990.

Els promotors d'un hotel a l'antic Banc d'Espanya de la plaça Marquès de Camps de Girona han pogut recuperar gràcies a la Generalitat la llicència que l'Ajuntament els havia denegat fa uns mesos. Les obres estan aturades des de 2009, però tot i això els promotors havien anat demanant pròrrogues i el consistori els les havia anat concedint. El passat mes de gener, tanmateix, el govern municipal va decidir no renovar la llicènica perquè feia molts anys que no s'hi treballava i el projecte ja no s'adequava a la normativa actual. Però ara, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat incou una disposició transitòria que permet la renovació fins a finals de 2018 de les llicències d'obres aturades a causa de la crisi. Així doncs, divendres passat, l'Ajuntament va haver de renovar-los un altre cop la pròrroga de la llicència. A partir d'ara, els promotors han guanyat un any i mig per reactivar el projecte. Si no ho fan, hauran de tornar a demanar la llicència amb un projecte ajustat a la normativa vigent.

L'immoble, que té 4.000 metres quadrats, es va deixar d'utilitzar l'any 1990. El 2003, l'Estat va cnvocar una subhasta i se'l van quedar l'empresa gironina Arcadi Pla SA i la constructora estatal Contratas y Obras. Tot i que el preu de sortida era d'1,8 milions d'euros, en plena bonança econòmica i al tractar-se d'un edifici tan cèntric i emblemàtic, la xifra va acabar ascendint fins als 4,7 milions d'euros.

Els nous propietaris van anunciar primer que hi farien tres pisos d'oficines i instal·larien locals comercials als baixos. Més endavant, però, van decidir reformular el projecte i van anunciar que hi ubicarien un hotel de 80 habitacions i un restaurant als baixos. Al terrat, a més, hi havia projectada una piscina i un solàrium. L'únic que havien de respectar, això sí, era la conservació íntegra de la façana, ja que està protegida.

Els treballs van començar i l'edifici es va arribar a buidar, però el projecte va quedar frenat a partir de 2009 a causa de la crisi econòmica. Arcadi Pla SA es va fer enrere i el soci que quedava, Contratas y Obras, va anar demanant puntualment la pròrroga de la llicència, tot i que a hores d'ara no ha reprès els treballs, malgrat que l'empresa ha reiterat a l'Ajuntament la seva voluntat de tirar endavant el projecte quan sigui possible. El consistori, de fet, fins i tot els va demanar que netegssin l'interior de l'edifici i tapiessin els accessos per evitar que entressin ocupes i la proliferació de rates.

Davant l'evidència que els treballs estaven absolutament aturats, l'Ajuntament va decidir, el passat mes de gener, no renovar-los la llicència. El consistori va argumentar que ja havia passat massa temps, que no hi havia ningú treballant-hi i que la normativa havia canviat. I malgrat que l'empresa va presentar al·legacions, aquestes van ser rebutjades. Ara, però, l'empresa té una nova oportunitat gràcies a la disposició de la llei d'acompanyament de pressupostos, que li permet mantenir la llicència amb el mateix projecte. Si no el tira endavant, a finals de 2018 el permís tornarà a caducar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Els Mossos van anar trobant parts de la dona per les rodalies de Girona.
Comença el judici a l'acusat de matar i esquarterar una dona a Girona

Comença el judici a l'acusat de matar i esquarterar una dona a Girona

L'acusació destaca la «brutalitat» del crim i la defensa manté que va ser «de manera involuntària»

La Fiscalia demanarà que es municipalitzi el servei d´aigua

La Fiscalia demanarà que es municipalitzi el servei d´aigua

S'apartaria la part privada de l'empresa i l'actual conseller delegat, que està essent investigat....

Girona licita per 510.000 euros la reconstrucció del pont del Dimoni

Girona licita per 510.000 euros la reconstrucció del pont del Dimoni

S'ubicarà entre els carrers de la Mare de Déu dels Àngels i de la Maçana, a Santa Eugènia i...

Més de 1.500 escolars participen en el Dia Sense Cotxes

Més de 1.500 escolars participen en el Dia Sense Cotxes

Un total de 1.570 alumnes de deu centres educatius de Girona van participar ahir a la iniciativa...

Centenars de funcionaris demanen democràcia a Girona

Centenars de funcionaris demanen democràcia a Girona

Els funcionaris llegeixen un manifest en suport als detinguts i demanen que prevalguin "els valors...

3 ferits en un encalç entre cinc vehicles a l´N-II a Caldes

3 ferits en un encalç entre cinc vehicles a l´N-II a Caldes

Deu ferits, dos d'ells de gravetat, en un accident entre cinc vehicles a l'A-2 a Caldes de Malavella

Enllaços recomanats: Premis cinema