Representants dels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter van compareixer ahir al matí per posar de manifest que un nou informe municipal, elaborat pel secretari i l´interventor de la corporació gironina, insisteix en l´existència d´«indicis irregularitats» a l´empresa d´aigües Agissa (Aigües de Girona, Salt i Sarrià SA). El qui va intervenir va ser el regidor saltenc Àlex Barceló, ja que és aquest consistori qui ara ostenta la presidència del Consell d´Administració de l´empresa mixta (on la part privada, Girona SA, té el 80% i la pública té un 20%). El van acompanyar Eduard Berloso de l´Ajuntament de Girona i Narcís Fajula per Sarrià de Ter.

L´informe basat en l´auditoria feta sobre la gestió de l´empresa l´any 2014, segons va exposar Barceló, demana actualitzar una vintena d´aspectes però es fixa en dos punts concrets com a elements on s´hi poden haver produït «irregularitats». Per una banda al laboratori d´anàlisi d´aigües situat a Montfullà que es vol determinar si és excessivament gran i «sobredimensionat» i si fa funcions impròpies i treballs per a tercers tot i ser una instal·lació pensada per fer analítiques per als tres municipis. L´altre punt on l´informe demana aprofundir per determinar si hi ha possibles «irregularitats» són les denominades «operacions vinculades», o sigui els contractes o adjudicacions entre empreses que comparteixen part de l´accionariat.

De moment, no s´actuarà

A banda d´aquests dos punts, hi ha una vintena d´elements més a revisar i dels quals el secretari en demana informes. N´hi ha sobre el servei als municipis de Bescanó, Sant Julià de Ramis, Vilablareix, Fornells de la Selva, Aiguaviva i Quart; sobre l´abastament als municipis que integren el consorci de la costa Brava; sobre el manteniment del clavegueram a Girona; i el servei en alta i en baixa als municipis que integren el sistema de Girona. De moment, els consistoris no es plantegen fer cessar l´actual conseller delegat, Xavier Ballell, ni rescindir el contracte a l´empresa perquè el cas encara s´està estudiant per una banda a nivell municipal i, per l´altra, està als jutjats arran d´una denúncia de la CUP.

La defensa

Ja a la tarda, l'investigat per la gestió al capdavant de dues empreses mixtes d'aigua (A més d´Aigües de Girona, Salt i Sarrià ho està per Aigües de Blanes), l´ex-conseller delegat Narcís Piferrer va defensar la seva feina i va assegurar que «mai» ha fet «res mal fet intencionalment». Va afirmar que està «molt tranquil» amb els dos procediments judicials oberts perquè, com a molt, ha pogut cometre algun «error» de tipus administratiu però no penal. En relació amb el laboratori d'Agissa, va recordar que els consistoris van avalar-ne la construcció i que els beneficis que es guanyen fent analítiques per a tercers són per a l'empresa mixta com a propietària de les instal·lacions. Al seu parer, les instal·lacions no estan sobredimensionades sinó que al contrari, «faltaria gent».

Piferrer va defensar que, des d'aquest laboratori, s'ofereixin serveis a tercers, tant empreses, com administracions i particulars (analítiques de pous privats, per exemple). Segons va concretar, tots els beneficis van a parar als comptes d'Agissa perquè l'empresa mixta és la propietària de la planta.

Pel que fa a les empreses vinculades, Piferrer va va defensar que Agissa hagi facturat «molts diners» a través de contractes amb empreses com Prodaisa o Aigües de Blanes (totes dues vinculades a ell). De fet, Prodaisa es va presentar (i va guanyar) un concurs públic del Dipsalut que oferia fer des del laboratori de Montfullà les analítiques d´aigua per a tota la demarcació. «És normal que un grup d'empreses es donin suport les unes a les altres perquè les coses surtin millor», va dir i va afegir que Agissa no podia optar a la licitació perquè, a diferència de Prodaisa, hi ha participació pública i no poden donar servei a altres administracions.

Piferrer va insistir que s´han complert «al peu de la lletra» el contractes signats des dels anys 90 tant amb Blanes com amb Girona i que no hi hagut «cap desviació en absolut» en la retribució fixada per al soci privat que comparteixen les dues empreses mixtes. «No hi ha hagut apropiació indeguda ni malversació de diners», va defensar, referint-se a la investigació oberta a un jutjat de Girona.

La gestió a Blanes

Piferrer també es va referir a la seva gestió al capdavant d'Aigües de Blanes, empresa mixta on actualment continua essent conseller delegat. Un jutjat de Blanes l'investiga a ell, als dos exalcaldes Josep Trias i Josep Marigó i a l'interventor per un suposat delicte de prevaricació per fer, sense concurs públic, fer fins a 18 adjudicacions per valor d´un milió. Piferrer va comparèixer amb la representant de relacions institucionals de Girona SA, Isabel Llauger, al despatx del seu advocat, Carles Monguilod. Llauger va assegurar que l'activitat de l'empresa és «immaculada» i va dir que que no hi ha hagut cap «mala praxi».