L'activista ecologista, excoordinador regional d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) de Girona i exregidor a l'Ajuntament de la capital, Enric Pardo, ha decidit donar-se de baixa del partit després d'observar «una distància creixent entre el meu sentiment polític i els posicionaments politics del partit».

Pardo era militant d'Iniciativa des de l'any 2003 i ha enviat un carta al partit exposant els motius per abandonar la formació. En un paràgraf de la missiva, l'excàrrec d'ICV exposa que considera «que en un moment que el país clama per replantejar aspectes tan transcendents com la república, el procés constituent, els drets, i la propia concepció del nostre país com a nació és un error quedar-se en una posició equidistant».

Al parer de l'exregidor això «és trair la nostra lluita passada de radicalitat democràtica, subversió al poder dominant, i de lluita de les classes populars. Durant un temps, he volgut entendre aquesta equidistància com una manera d'evitar esquerdes internes davant un incert procés, però a les alçades que estem, això no sols ja no es justifica, si no que evidencia que posem per davant dels interessos del país els propis interessos de partit.»

Enric Pardo va enviar l'escrit el dia en què al Parlament s'explicaven els detalls del referèndum, «i dia en que el meu partit ni tan sols considera important anar a escoltar les explicacions que es donaran al país, avui doncs és el dia de dir prou i adeu, amb pesar, però convençut que és la decisió correcta per coherència personal i per deixar d'estar en contradicció entre el que penso i el que fan els qui em representen».

Rebel dins del govern

Pardo, que havia estat portaveu de l'Associació Naturalistes de Girona (ANG), va ser regidor a Girona del 2004 al 2011 i va destacar per la seva rebel·lia essent membre de l'equip de govern ja que sovint les seves declaracions no convencien els socis de govern, que en aquella època era un tripartit d'esquerres.

En defensa de la «transparència informativa» va revelar possibles actuacions o ordenances en l'àmbit de les llicències de centres de culte, horaris dels bars i d'eficiència energètica, que van causar una esquerda de govern durant setmanes. La portaveu d'ERC d'aleshores, Cristina Alsina, li recriminar, enmig de la plaça del Vi, la seva actitud. L'alcaldessa, Anna Pagans (PSC), li va exigir responsabilitat i discreció. A més a més, va ser un dels grans impulsors de la recollida selectiva a la ciutat i, al mateix temps, es va haver d'enfrontar amb els escombriaires quan van convocar diferents vagues.

En aquella època, Iniciativa es va barallar sobretot amb el PSC, en a qüestions com el pavelló de la Devesa o el vial de les hortes de Santa Eugènia. Ambdós es van acabar evitant. Va compartir grup municipal amb Joan Olòriz i amb Núria Terés. Ambdós ja s'havien donat de baixa d'Iniciativa. Olòriz, ara és diputat d'ERC al Congrés i Terés va morir a finals d'octubre del 2016.

Contractacions polèmiques

Una de les grans polèmiques va esclatar el 2009 quan es va conèixer que l'àrea de Sostenibilitat i Medi Ambient que gestionava havia adjudicat diversos contractes a la cooperativa La Copa SCCL, dels quals era soci fundador. El rebombori va acabar en no res ja que un informe municipal no ho va considerar irregular tot i que diferents veus ho van titllar de poc ètic.