«Per un tall de subministrament elèctric de la companyia no podem iniciar el pregó puntuals», anunciava per Twitter, l'Ajuntament de Salt. Passaven els minuts i no s'arreglava la situació. La policia amb un megàfon explicava que s'estava treballant per resoldre la incidència, mentre la gent gran decidia marxar cap a casa. Quan ja s'havia decidit fer el pregó amb els altaveus de la furgoneta de la policia, la llum va tornar. Quasi una hora a les fosques.

Finalment, el pregoner, Delfí Geli va poder obrir la Festa Major remarcant la diversitat de la vila i posant la cultura i l'esport com a trets referents. El saltenc i actual president del Girona FC va posar de manifest des del balcó de l'Ajuntament, que la cultura del poble és«una de les bases de la societat» i va afegir que era un motiu per «estar molt orgullosos del nostre poble». «Som referents. Biblioteques, exposicions i teatre formen part del calendari, no només dels saltencs, sinó de gironins i de la resta de catalans», va apuntar.

Geli es va referir també a l'àmbit esportiu: «Tenim instal·lacions esportives de primer nivell on es celebren competicions d'àmbit nacional i internacional».

El contrast que va fer sobre el poble va reflectir les diferències que hi ha hagut amb el pas del temps. Quan va canviar de residència, per temes futbolístics, les visites a Salt es concentraven a Nadal i a l'estiu, fet que li va permetre apreciar els grans canvis que experimentava el poble. «Ara hi veig un poble que abraça persones de països diversos, que busquen una nova oportunitat, un futur il·lusionat per als seus», va ressaltar el saltenc. A més, es va dirigir als veïns per la responsabilitat que han tingut en aquesta transformació, ja que «entre tots heu convertit Salt en un espai d'oportunitats on el teixit empresarial i comercial també hi han apostat de manera ferma».

Tanmateix, encara que el poble passés per un procés d'evolució, el president del Girona FC va recordar que «les essències no es perden mai», mentre rememorava l'època en què hi havia el ball a l'envelat.

El discurs es va enfocar principalment en la influència que va tenir Salt sobre Geli, de com el carrer era la seva segona llar, dels seus primers dies d'escola a les Dominiques del carrer Llarg, o quan els estius jugant als camps de futbol va descobrir a què volia dedicar-se. «Alguns dels meus amics que jugaven al Salt em van convèncer perquè m'hi apuntés, i així va ser, vaig passar la primera prova en un entrenament», i va reconèixer que «tot va començar com un joc que finalment es va convertir en la meva professió». Després d'aquest començament i d'haver-lo fitxat el Girona, va passar dos anys a Salt jugant al Coma-cros, a can «Vetes i Fils», va recordar, per després tornar a l'equip de la ciutat veïna. Els records de la seva vida professional van fer que manifestés el perquè va haver de mudar-se, «deixar el poble va ser inevitable per viure noves experiències professionals i personals juntament amb l'Imma, la meva xicota i actual dona».

El pregó d'inici de la festa l'havia iniciat l'alcalde, Jordi Viñas, qui va dirigir-se als presents que encara omplien la plaça Lluís Companys demanant disculpes i agraint la paciència dels assistents i ironintzant en el fet que «allò bo es fa esperar» i que els déus -al final- ens són favorables.