El CEE Font de l'Abella celebra els 50 anys de l'escola amb il·lusió i alegria. Els treballadors del centre han resumit tot aquest temps amb un lema: «50 anys aprenent, 50 anys compartint, 50 anys creixent plegats, 50 anys educant per la inclusió.» Un centre que va tenir el seu origen a l'any 1964, quan els alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) estaven discriminats del mapa escolar. Per aquesta raó, des de 1966, Font de l'Abella va estar lligat a la constitució de l'Associació Àngelus, formada per un grup de pares i familiars de fills amb discapacitat intel·lectual.

Cinquanta anys és un número important quan es tracta d'una escola que ha anat progressant durant tot aquest temps. Un dels objectius del centre és, segons explica qui en va ser director fins l'any 2003, José Luis Saiz, és « facilitar la integració del nen a la societat a través d'aspectes de comunicació, col·laboració i responsabilitat». A més, afegeix que «tot això implica que el nen prengui consciència del seu jo, de les seves aptituds i capacitats en una paraula: del seu paper com a individu social». Tots els nens entren amb el dictamen que realitzen els professionals i els familiars. A partir d'aquí, «amb les atencions que els hi proporcionem tots milloren», indica la cap d'estudis de l'escola, Marta Gasull. «El primer treball és autonomia personal i comunicació, després autonomia social i prelaboral. Mirem que cada alumne arribi on arribi», assenyala.

L'associació va néixer amb la finalitat d'aconseguir la creació d'un centre d'educació especial i millorar la qualitat de vida dels seus fills. El mateix any, es va crear oficialment per part del Ministeri d'Educació l'escola Mater Dei, per finalment convertir-se en el futur CEE Font de l'Abella. Actualment, l'associació és el Grup Fundació Ramon Noguera, presidida per Salvi Amagat.

Les tres festivitats

El primer acte per celebrar els 50 anys va ser institucional. Es va parlar de diversitat, d'igualtat i d'inclusió. L'esdeveniment va tenir lloc a la mateixa escola, on l'actual directora del centre, Maria Àngels Verdaguer, va declarar que «l'escola no ha parat d'evolucionar i de créixer cap a l'excel·lència» . Altrament, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va premiar l'escola amb la lletra «D», una de les lletres toves de Girona, que des de fa uns anys l'Ajuntament entrega a entitats, persones i organitzacions que representen un orgull per la ciutat. Per la seva banda, la exconsellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va anunciar públicament que Font de l'Abella seria una de les escoles pilot com a un centre d'educació especial proveïdor de serveis i recursos (CEEPSIR), el que significa que el centre haurà de desenvolupar programes de suport a l'escolarització als centres ordinaris dels alumnes amb necessitats educatives especials.

La segona celebració va tenir lloc per Nadal, amb un pessebre vivent en el qual van participar els professionals del centre juntament amb els alumnes, que van viure una festa diferent i sensible. L'últim acte va tenir lloc el 26 de maig passat amb els alumnes, exalumnes i les seves famílies. Una festivitat alegre on van tenir lloc diferents activitats com l'espectacle dels mags Sergi i Joan o les bombolles gegants al pati.

Tot i això, totes les commemoracions de l'aniversari encara no han finalitzat. Al llarg del primer trimestre de l'any que ve es publicarà un llibre sobre els 50 anys de l'escola, que tancarà aquesta història amb un document.