Els advocats de la família del nen que va morir ofegat a l'estany de les hortes de Santa Eugènia presentaran una reclamació patrimonial a l'ajuntament de Girona. El consistori, que va declarar que la tràgica mort del nen de 10 anys va ser un «malaurat accident» disposarà de sis mesos per donar una resposta. Si no s'arriba a un acord amb la família o la resposta és negativa, els advocats podran formular una denúncia.

La víctima de deu anys, veí del barri de Santa Eugènia de Girona, no sabia nedar. Tanmateix, va perdre la vida quan s'estava banyant amb dos amics en una de les basses de les hortes de Santa Eugènia de Girona el 14 de juny passat. Els equips d'emergència, Bombers, Mossos d'Esquadra, Policia Local i Bombers de la Generalitat van començar la seva recerca immediatament després de la denúncia de la desaparició i inicialment només van trobar la roba. Després de buscar-lo durant estona, van aconseguir localitzar el seu cos sense vida al fons d'un dels estanys que hi ha a la zona del carrer del Poble Sauri. Es tracta d'estanys de poca profunditat però amb aigües plenes de branques i fang.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va explicar llavors que la bassa-estany on es va ofegar el nen no ha estat mai pensada per al bany, sinó que té una funció purament ecològica, per tal de crear nous hàbitats aquàtics. També va afegir que l'espai ja té una tanca perimetral de fusta i que el consistori no tenia constància que la gent s'hi banyés. Malgrat l'existència d'aquesta tanca perimetral, Sastre va explicar que valorarien si cal posar alguna informació més o si cal prendre alguna mesura complementària.

Resposta administrativa

L'advocada que porta el cas del bufet Vosseler, Mònica Santiago, ha declarat que presentarà una reclamació patrimonial a l'ajuntament. Aquesta reclamació administrativa és un procediment previ a la via judicial. Si l'ajuntament no respon en un període de sis mesos per la via administrativa, l'advocada disposarà de dos mesos per posar la demanda. Els motius pels quals creuen que l'ajuntament té una responsabilitat en el cas és perquè «en cap lloc posa que està prohibit banyar-se» ha informat l'advocada. A més, ha declarat que «les basses estan fetes de forma artificial amb un material que et deixa entrar fàcilment però no sortir». Les basses formades per aquest material ja han causat morts en alguns indrets com a Almeria, on un home i una dona de trenta anys van perdre la vida ofegats mentre intentaven salvar un gos dissabte passat.

Santiago ha explicat que el nen va anar a un lloc aparentment d'esbarjo que en realitat no era segur. A més, no hi ha cap prova que demostri que el nen va anar a banyar-se, «podria haver relliscat, perquè no sabia nedar».

L'advocada ha reiterat que en cap lloc hi ha una senyalització que indiqui que no es pot banyar i que la zona convida a fer-ho, ja que «sembla que estiguis a la muntanya». També ha fet saber que «si comparem un espai on un es pot banyar amb aquest indret, sembla que sigui completament segur». Santiago ha explicat que existeix una normativa local en la qual explica que en cap bassa de Girona està permès banyar-se.

Malgrat això, l'advocada ha al·legat que «poca gent es mira una normativa quan va a un lloc». A més, ha manifestat que s'han adoptat mesures tard i que existeixen les tanques, però n'hi ha una que està oberta. Ara el bufet està a l'espera que l'ajuntament es faci o no responsable. Si la resposta és afirmativa, hi haurà un acord amb la família de la víctima.