Salt va aprovar ahir la modificació puntual del Pla General (PG) i adaptació al Pla Director del Sistema Urbà de Girona (PDU) en l'àmbit de l'encreuament de l'AP-7 amb la C-65 que permetrà el desenvolupament urbanístic del sector Sud en una sola peça de 900.000 m2 per poder implementar grans equipaments comercials (com l'Ikea, i on es reservarien espais per a equipaments sanitaris i educatius (com un nou hospital Josep Trueta, una facultat de Medicina, una escola i institut) o establir un àmbit de desenvolupament industrial i comercial.

La sessió plenària amb caràcter extraordinari va aprovar un dels punts més importants dels últims anys. La planificació i desenvolupament d'un sector amb potencial per captar activitat econòmica. Com es preveia, però, la proposta arribava amb l'equip de govern d'ERC i IpS-CUP dividit. La convocatòria de la consulta popular del 24 de setembre (en el qual 87,6% dels votants va dir «sí» al desenvolupament del sector Sud) va resoldre inicialment la dicotomia entre ERC, favorable al desenvolupament de grans superfícies comercials al sector, i IpS, en contra.

Però el moment clau havia d'arribar i ahir es va veure com el govern presentava una proposta que una part del mateix govern no li va donar suport. Tots els grups van votar a favor i IpS-CUP es va abstenir. Això va desfermar l'oposició, criticant havien de ser ells els que permetessin aprovar la proposta i no un soci de govern.

El tinent d'alcalde i portaveu d'IpS-CUP, Ferran Burch, va recordar que «el nostre model no és el que es planteja en aquest moment» però amb la consulta «es va poder debatre amb la ciutadania» i, tot i el resultat que no els va ser favorable, es van comprometre a «acceptar». Per això, «no posarem traves ni oposició» ni «vetarem el que va decidir la ciutadania», va afegir per anunciar l'abstenció.

Per la seva part, un contundent Jaume Torramadé (CiU), plantejava Burch que «si fem el que fa vostè, això no s'aprova», ja que «vostès compten amb el nostre vot» va dir avisant que la «responsabilitat» mostrada per l'oposició, convertida en «paciència», algun dia «se'ns pot acabar». A més, Torramadé va retreure-li que justifiquessin l'abstenció per «no posar pals a les rodes». «No tenen decència de plegar del govern, no hi estan d'acord [amb els plantejaments dels socis d'ERC] i segueixen estant-hi», va reblar.

Especialment dura es va mostrar la portaveu del PSC, Iolanda Pineda. «És inaudit que vostès governin en coalició amb ERC» i «no volen un dels projectes més importants per Salt», va començar la socialista retraient que s'abstinguin i sigui l'oposició qui «ja els ho aprovarà». Pineda va invitar IpS-CUP a «deixar» un govern al qual els «uneix el somni de la independència» però són «incapaços» d'unir-se en el «més proper». A l'alcalde, Jordi Viñas (ERC), Pineda li va demanar que «siguin valents i desallotgin IpS» d'un govern que «no té capità ni timó».

Des de Canviem Salt, tot i ser defensors del «no» en la consulta, van ser «conseqüents amb la votació», explicava el regidor Wilder Palacio, i ahir van votar-hi a favor.

Des de PxC, Sergi Fabri va destacar que la modificació del PG era «positiu pel municipi» i també es va apuntar a les crítiques per una abstenció d'un soci de govern que «no respecta el resultat de la consulta» i «deixen que l'oposició els ho aprovi». També el regidor no adscrit Josep Valentí, en nom dels 3 edils del PDeCAT, va demanar a IpS-CUP que es retractessin per haver fet acusacions de manipulació després de la consulta mentre C's també votava a favor.

El regidor d'Urbanisme, Àlex Barceló (ERC), va voler treure ferro a l'assumpte afirmant que potser no se sentien «còmodes» amb la posició d'IpS-CUP però va destacar que «seguirem fent aportacions conjuntes». De fet, va afirmar que esperen «que si algun dia ens fes falta el seu vot a favor, el contemplessin». Posteriorment, Burch va dir que entenia els plantejaments de l'oposició i, sobre les acusacions de manca de responsabilitat, va afegir que en això no coincideixen perquè «pensem que la millora del municipi no passa per això» però que l'acord de govern ho preveia i «al final compten els acords, les majories i els consensos». Finalment, va defensar que es pot estar al govern i tenir discrepàncies i afegia que si algun dia falten vots a favor alguns dels seus «el poden donar».

Finalment, l'alcalde va voler agrair tots els suports i va sentenciar que la irresponsabilitat hagués estat «no portar a aprovació» la modificació del Pla General o no respectar la decisió de la ciutadania i que de discrepàncies sempre n'hi pot haver en un govern de diferents colors, va sentenciar.