L'any 2012 l'Ajuntament de Girona presentava un projecte de reforma del Passeig de Canalejas, en part polèmic per uns balcons penjants a l'Onyar, que finalment van guardar al calaix. Ara, l'Ajuntament l'ha rescatat i refet amb canvis com eliminar els balcons i deixar-ne només un, iniciant ahir els tràmits per tirar-ho endavant. El ple va aprovar presentar el projecte als Plans de Foment Territorial del Turisme de la Generalitat (obtinguts de la taxa turística) per aconseguir una subvenció i finançar la meitat de l'obra, que costa uns 829.000 euros. Si es resol a favor, la intenció és que les obres comencin el primer trimestre del 2018 i acabin a finals del 2019.

La petició de subvenció va ser l'únic punt destacat del ple extraordinari convocat per ahir i que constava de quatre punts i que va durar menys de mitja hora. De fet, la petició de subvenció era la ratificació d'un decret d'alcaldia del 30 de juny per presentar el projecte «Millora integral de l'accés turístic al barri vell per la zona nord de la ciutat» a la convocatòria de la Generalitat. Habitualment, les ratificacions ni s'expliquen ni es voten al ple i es donen per assabentats. En aquesta ocasió, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va fer una explicació del projecte i aclaria que només es presentaven per demanar una subvenció i que el projecte es podrà debatre i podria patir modificacions. Després d'un moment de confusió i donat que Madrenas havia parlat, es va haver de donar la paraula a la resta de grups i es va votar la ratificació. Tots els grups hi van estar a favor i només la CUP es va abstenir.

L'alcaldessa va relatar que el projecte «té molt d'interès» i s'han fet canvis, en part per l'oposició dels veïns als balcons penjants, que han eliminat i mantingut només un. La proposta, va afegir, vol fer el turisme més accessible a persones amb mobilitat reduïda o amb discapacitats visuals o auditives. A més, es pretén que sigui una segona porta d'entrada del turisme al centre històric i una alternativa als que ara ho fan per la plaça Catalunya i el pont de Pedra.

Les propostes de reforma

El projecte actuarà en l'àmbit del passeig de Canalejas, el carrer de Berenguer Carnicer, l'avinguda de Ramon Folch i la plaça de la Independència. La reforma del passeig és el punt més destacat. Així, es vol establir un sol sentit de circulació per tot el carrer només en direcció a la Copa, i canviar el sentit actual del carrer Jeroni de Fontclara. També es preveu eliminar els aparcaments de motos i es traslladaran entre el carrer Jeroni de Fontclara i el carrer Berenguer Carnicer (davant els cinemes Albèniz i al costat de la plaça dels Jutjats). Alhora, s'eliminaria el carril bici i es traslladaria a la vorera nord de l'avinguda Ramon Folch, entre l'aparcament de la Girocleta de l'esquerra dels Jutjats i l'entrada a la plaça Independència. La vorera del passeig de Canalejas propera al riu s'ampliarà, amb materials que permetin la integració i la preservació del paisatge i també s'instal·larien més bancs.

Alhora, s'introduiran mesures per garantir que les persones amb dificultats de mobilitat puguin gaudir de les vistes del riu Onyar, sense barreres arquitectòniques.

També es vol oferir un nou espai de càrrega i descàrrega operatiu quan la plaça Independència estigui tancada que se situaria davant de l'edifici de Correus, mentre que la parada de taxis s'ubicaria dins de la plaça de la Independència i s'inclou un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics al carrer de Berenguer Carnicer.

En paral·lel, el projecte preveu accions per avançar en l'atenció als turistes amb discapacitats visuals i intel·lectuals. Per aquest motiu, s'adaptarà el material turístic, es comptarà amb audioguies especials i s'instal·laran plafons i materials en relleu als principals atractius turístics de la ciutat. A més, inclouen mesures perquè els visitants allarguin l'estada a la ciutat i millorin l'experiència. D'aquesta manera, es crearà un City Pass, una targeta turística tecnològica per fer més econòmic, eficient i còmode els accessos als grans recursos turístics, al transport públic i a serveis com la Girocleta. Finalment, s'instal·larà wifi obert al Punt de Benvinguda.