n un entorn on a poc a poc la societat i l'economia va sortint d'una crisi devastadora, on la taxa d'atur està millorant a un ritme lent, però de manera sostinguda, tots els nostres esforços s'han de basar en mantenir i potenciar el ritme de creixement, la reducció de desigualtats i la recuperació de l'ocupació.

A mi personalment ja m'agradaria que Girona tingués una part de Silicon Valley (emprenedoria), de Bollywood (cinema), o de Premis Nobel (ciència), però la realitat a vegades és tossuda, i per desgràcia hem de començar un canvi de model de manera gradual, sense menystenir allò que de moment ajuda al nostre desenvolupament.

No arribo a entendre com alguns partits s'atreveixen a criminalitzar el turisme de manera radical, doncs si bé tenim grans empreses a la província, no és menys cert que tenim un actiu pel qual la gent es deixa els seus estalvis i ve a passar els seus millors dies a la nostra terra, això és el turisme.

El turisme és una part fonamental de la nostra economia, indiscutiblement, qui més qui menys hem tingut feines vinculades al turisme. Feines com la del cambrer, el recepcionista de l'hotel o el cuiner, el xofer d'autobús, qui instal·la tendals o qui prepara cursos i esplais per al jovent. Molts ciutadans viuen directa o indirectament del turisme. Hem de mantenir un turisme de qualitat, respectuós amb la ciutat i amb els conciutadans, però no hem de culpar els turistes de res. Des de Ciutadans vetllem per una normativa exigent, un establiment de bones pràctiques per als professionals del sector i un reconeixement a entitats que potenciïn i millorin el nostre turisme.

Per altra banda, darrerament estem trobant comportaments que ara s'anomenen de turismofòbia, però des del meu punt de vista només els puc catalogar de bretolades de gent que ni mira per ell ni per la seva societat. Diuen que defensen els joves, però, què en pensen aquells joves que gràcies a la seva feina de l'estiu es paguen els estudis?; diuen que lluiten contra la precarietat, però, no és més precari no poder tenir una ocupació i uns recursos personals mínims?; diuen que ho fan per tots, però? No és millor ampliar les cotitzacions per poder mantenir el sistema de seguretat social i les pensions? Diuen, diuen, diuen? diuen molt, però no fan res més que mal, mal a la nostra imatge de destinació ideal, a la percepció de la qualitat de la nostra marca Girona, i empobreixen una província on determinades poblacions reben del turisme un impuls econòmic molt important per a la seva qualitat de vida.

Em fa certa por que alguns dels que avui diuen que volen un «país» millor es dediquin al sabotatge, que siguin emparats per partits com la CUP, i que, a més, tinguin un poder al Parlament que permeti que qualsevol fet qüestionable sigui automàticament difuminat per una majoria que necessita segons quines actituds per poder prosseguir el seu rumb cap a una Ítaca que alguns visualitzen com un escenari de llibertat, i altres com un escenari més semblant al paradís stalinià, amb els seus gulags inclosos.

A aquest jovent tan entremaliat, a qui tot li sembla permès, inclòs un assalt al Parlament, li hem de fer memòria i destacar que no és que el món lluiti contra la seva rebel·lia, sinó que en un món com el que estem, tots