A cop de roc, un lladre va rebentar aquesta setmana l'aparador d'una òptica del centre de Salt, va entrar al local i es va emportar els diners de la caixa registradora, així com diverses ulleres. Aquest lladre va actuar sol i anava vestit de negre, amb guants i ben tapat de la cara perquè no el reconeguessin. Va anar molt ràpidament a fer el robatori i va fugir de l'establiment. L'òptica és dels mateixos propietaris d'una farmàcia que està al cantó i que ja va ser assaltada el mes de març. Eren l'últim cas de robatori conegut en comerços de Salt que ha sortit a la llum pública, però n'hi ha hagut més.

Almenys una quinzena d'establiments de Salt han patit assalts en els últims mesos, molts d'ells en més d'una ocasió. L'augment de casos de robatoris i la situació d'inseguretat està acabant amb la paciència d'aquests establiments, que veuen com els assalts se segueixen succeint sense que es visualitzi una actuació per frenar els lladres. Davant d'això, la Federació d'Unió d'Empresaris de Salt ha traslladat a l'Ajuntament el seu «profund malestar» i ha demanat que prenguin mesures urgents per una situació que «ha deixat de ser puntual» i és «extraordinària».

El 28 de juny, la Federació va presentar al registre de l'Ajuntament un escrit explicant la seva queixa, demanant que es prenguin mesures i que «urgentment i en la màxima brevetat possible» els informessin sobre les «mesures que està prenent l'Ajuntament davant aquesta situació». Un mes després, encara no havien rebut resposta, tot i que el consistori va confirmar que demà mateix els donaran hora per poder-se reunir.

Robatoris divendres a la nit

En l'escrit, asseguren que s'han adonat que «els robatoris amb força que s'han sofert fins ara han tingut lloc majoritàriament els divendres a la nit». Així, es pregunten «on és la policia el cap de setmana i les nits». Durant el dia, amb comerços oberts i l'afluència de gent, «difícilment ens entrin a robar», però a la nit i els caps de setmana «és quan més inseguretat es crea». «Ja podem posar alarma i videovigilància -afegeixen- que si no hi ha prou efectius per a la vigilància, què podem fer?».

Els «vigilen» els comerços

De fet, la Federació assegura que, parlant amb diferents comerciants i zones del municipi, han detectat que «diferents persones» els «vigilen» els comerços. «És curiós com miren, com entren i pregunten per una cosa i ho repassen tot amb la mirada, quan al final no compren res, i mentre et pregunten van mirant», relaten. A més, en zones «veus algú fent una estàtica, pots pensar que està prenent la fresca perquè és una plaça o està esperant algú, però hi ha zones on això «no cola», i si tot això ho detecta el ciutadà -afegeixen-per què la policia no? O si ho fa, per què no actua?», es pregunten.

A banda, asseguren que amb diferents comerciants i particulars han «pogut comprovar» que han anat a Girona a posar una denúncia perquè «era divendres tarda» i «no hi ha prou personal per agafar denúncies» i es tornen a preguntar si no hi ha policia local i Mossos a la comissaria de Salt.

Davant la situació «extraordinària que ha deixat de ser puntual», volen que l'administració prengui «noves mesures» i «se'ns informi degudament».

En paral·lel, des de la Federació recorden que la mitjana de les assegurances dels establiments comercial «ronden els 1.200 euros l'any» perquè les asseguradores «consideren que els comerços en zones conflictives (com ara Salt) tenen unes taxes més elevades». A més, «al tercer sinistre o comunicat», el comerç és penalitzat o expulsat de la companyia. A continuació, fan un llistat dels comerços que han patit «aquesta gran manca de seguretat». N'enumeren tretze però asseguren que n'hi ha més, alguns dels quals han patit un robatori ja en més d'una ocasió.

Vigilants de nit o més policia

Finalment, la Federació sentencia que no n'hi ha prou amb esperar que arribin nous efectius dels Mossos i, per això, llancen una proposta: contractar «més vigilants de nit, que informen però no intervenen. Només en caldria un per districte o, si s'escau, un augment de la plantilla de policies locals a la nit i caps de setmana».

Des de l'Ajuntament, el regidor de Seguretat, Toni Vidal, va assegurar que demà els donaran hora per reunir-se i que entenen les seves preocupacions, i més quan alguns «han patit robatoris més d'una vegada i amb el mateix modus operandi», va dir. Tot i recordar que a Salt «hi ha hagut incidents de robatoris a comerços» similars a municipis com Girona o Blanes, «ens hem de preocupar per Salt perquè millori». D'entrada, atendran la Federació per, tot seguit, mirar què s'hi pot fer.