Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Salt han presentat amb retard els imports que perceben mensualment per cada regidor que tenen i per grup municipal. Les assignacions s'han de justificar després que acabi l'any, però fins ara no ho havien fet amb els que tenien assignats del 2015 i del 2016. En total, 94.395 euros.

A banda del que cobren els regidors si ocupen un càrrec, els que no tenen dedicació exclusiva o parcial perceben una quantitat per les assistències als plens, sessions de la junta de govern o junta de portaveus. En paral·lel, cada grup rep una assignació per a les despeses de la formació (més elevada com més representació es tingui). Així, hi ha un import fix de 200 euros al mes per cada grup, i un import variable en funció dels regidors que tenen (175 euros al mes per regidor), segons es va aprovar en el ple del cartipàs del 16 de juliol del 2015. Així doncs, al final de l'any i entre els dos conceptes, CiU (6 regidors -fins als 2016-, ja que després els tres edils el PDeCAT van passar a ser regidors no adscrits) percebia 15.000 euros; ERC (5 regidors) 12.900; IpS-CUP (3 regidors) 8.700; PSC (3 regidors) 8.700; PxC (2 regidors) 6.600; Canviem Salt (1 regidor) 4.500 i C's (1 regidor) 4.500.

Des del 2015, la nova llei d'administracions va obligar els partits a dur una comptabilitat específica i han de justificar en acabar l'any en què s'ho han gastat i retornar el que no estigui justificat. I el ple de Salt així ho va aprovar: «Cada grup polític haurà de portar una comptabilitat específica de l'aportació de l'Ajuntament que indiqui les entrades i sortides de caixa, que posaran a disposició del ple, sempre que aquest ho demani» A més, «els grups polítics hauran de presentar una justificació anual de les aportacions, referida a l'exercici anterior, mitjançant la presentació d'un compte justificatiu, juntament amb les factures i justificants degudament conformades pel portaveu del grup».

Tot i això, fins ara cap grup municipal havia justificat aquests imports que havien percebut, de la part de l'any del 2015 des que es va iniciar el mandat (i que haurien d'haver justificat a principis del 2016) i de tot el 2016 (que havien de justificar a principis de 2017).

El que més havia percebut del 2015 i 2016 era CiU, amb 23.250 euros; seguit d'ERC (19.995); IpS-CUP (13.485); PSC (13.485); PxC (10.230); Canviem Salt (6.975) i C's (6.975), en total, 94.395 euros.

Retard per falta d'un «criteri clar»

Aquesta situació l'hauria exposat la interventora en l'última Comissió dels Comptes (que s'han d'aprovar en principi en el ple del setembre). L'alcalde, Jordi Viñas (ERC), va assegurar ahir que els grups no havien justificat fins ara les assignacions perquè no hi havia «un criteri clar» sobre què es podia justificar i què no. De fet, la nova llei estableix, per exemple, que no poden destinar les quantitats a pagar remuneracions del personal o a l'adquisició de béns que puguin constituir actius fixes de caràcter patrimonial (per exemple un ordinador). En general, no poden fer servir els diners per a béns inventariables, tot i que el llistat és ampli i interpretatiu.

Davant això, l'alcalde va relatar que els grups municipals van intentar establir un criteri conjunt sobre què es podia justificar, però no es van posar d'acord, fins que es va exposar que la situació no es podia allargar més, va prosseguir Viñas. Així, cada grup havia de justificar-ho a criteri propi, d'acord amb la llei. Ara, afegia el batlle, els grups «ho han estat justificant», i ja ho haurien fet tots. Això si, amb més d'un any de retard en el cas dels imports del 2015 i amb mig any en el cas de 2016.

El PDeCAT vol veure els detalls

Arran d'aquesta situació, els tres regidors no adscrits (del PDeCAT), van entrar al registre, el 28 de juliol, una petició per demanar veure els expedients de les despeses dels grups i les justificacions. També un informe de la interventora sobre «què ha permès justificar i què no» i que cada grup «porti al ple la comptabilitat específica de l'aportació que indiqui les entrades i sortides de caixa». Finalment, demanen que els diners no justificats es retornin «immediatament» i amb efectes «retroactius com marca la llei». A més, volen que una part dels imports retornats es «facin servir per a la senyalització horitzontal», «en estat lamentable» i l'altra a «a les comunitats de veïns». «Com a regidors del PDeCAT -van assegurar- vetllarem perquè aquesta llei es compleixi amb el màxim rigor possible» i «fent un seguiment de totes les despeses desgravables que han presentant tots els grups».

Sobre això, l'alcalde va recordar que els imports que es retornin van «a caixa» i són els pressupostos els que determinen el seu destí. A més, va afegir que era «curiós» que els regidors no adscrits del PDeCAT, «no s'interessessin» per com es gastaven els diners quan formaven part del grup de CiU.