L'equip de govern d'ERC i IpS-CUP a l'Ajuntament de Salt contractarà un càrrec de confiança, a través d'un procediment obert, per ocupar un lloc de treball d'adjunt de gabinet d'alcaldia per exercir tasques de tècnic de participació ciutadana. El sou és de 964,29 euros al mes i 14 pagues a l'any en règim de mitja jornada.

Amb aquest seran dos els càrrecs de confiança i personal eventual que el govern de Salt tenia previst contractar en aquest mandat. En concret, el ple extraordinari del passat 16 de juliol de 2015, en què es va aprovar el cartipàs, també va donar el vistiplau als llocs de treball del personal eventual i de confiança amb 18 vots a favor d'ERC, IpS-CUP, CiU, PSC i Canviem Salt) i 3 en contra (PxC i Cs). La configuració d'aquests llocs de treball establia un primer que ja es va nomenar en el seu moment, el cap de Gabinet d'alcaldia, amb un sou de 2.785,71 euros mensuals en catorze pagues per a una jornada ordinària. El segon lloc de treball com a càrrec de confiança previst era el d'adjunt al gabinet d'alcaldia, amb un sou de 964,29 euros al mes en catorze pagues per a mitja jornada. Aquest és el que ara el govern contractarà.

El nomenament i cessament d'aquests càrrecs correspon a l'alcalde, és a dir, el que es coneix com un nomenament «a dit». Amb tot, en aquest últim eventual que es contracta, l'elecció no és directa, sinó que s'ha fet a través d'un procés obert. L'anunci es va publicar el 21 de juliol i el termini per presentar-se acabava el 31 de juliol.

Precisament, el grup d'IpS-CUP, al govern, que sempre s'ha mostrat obertament contrari als càrrecs de confiança, va explicar que s'ha realitzat un procediment obert perquè l'objectiu de la plaça no és trobar una persona que realitzi feines per al grup municipal o amb funcions poc clares, els anomenats «a dit», sinó per aconseguir un tècnic de participació ciutadana. És a dir, una plaça que habitualment seria de funcionari municipal. «De moment no es pot convocar una plaça de tècnic», va explicar el tinent d'alcalde Ferran Burch (IpS-CUP) i, per això, s'ha optat per contractar-la a través del lloc de treball que quedava de càrrecs de confiança, va relatar.

Segons l'anunci signat el 21 de juliol per l'alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC), els requisits per optar al lloc eren estar en possessió de titulació universitària de grau, diplomat o similar i tenir experiència en tasques de dinamització comunitària i processos de participació ciutadana. Les tasques són de «suport al cap de Gabinet d'alcaldia desenvolupant funcions d'assessorament especial en matèria de participació ciutadana i dinamització comunitària».

En total, divuit persones han enviat el seu currículum per optar a la feina. Un comitè d'avaluació escollirà el candidat, que es preveu conèixer aquesta setmana.

L'anunci, però, va generar polèmica a les xarxes socials on, per exemple, el PSC va criticar que el govern contractés un segon càrrec de confiança després d'oposar-se a aquest tipus de càrrecs.

IpS-CUP va defensar que, tot i ser de confiança, s'ha fet amb el procés obert «i no a dit» perquè l'objectiu no era contractar algú «al servei del partit» sinó aconseguir un tècnic de participació ciutadana que «d'altra manera l'Ajuntament no podia aconseguir» i van retreure al PSC «el mínim de tres» càrrecs de confiança que tenien durant el seu mandat.