L'Ajuntament de Sarrià de Ter començarà aquesta tardor les obres d'intervenció a la façana principal de l'edifici Rafael Masó, situat al número 59 del carrer Major. L'edifici, que l'arquitecte va projectar a partir de tres immobles, propietat de l'important industrial Teixidor, va ser concebut per allotjar les aules escolars i també l'habitatge familiar del mestre a la planta superior.

L'immoble va funcionar com a tal durant l'època republicana i tot el franquisme. Amb posterioritat se li han donat altres usos, que han aportat alguna lleu adaptació al seu interior. No així a la façana i l'exterior de l'edifici, que conserva les característiques que l'han fet emblemàtic i distintiu.

Patologies i degradació

El projecte, en general, es proposa determinar quines són les principals patologies de degradació que té l'edifici del carrer Major i establir quines hauran de ser les futures accions que en completin la restauració. I tot això «cal que sigui fet de manera coherent i respectant tots els aspectes històrics i estructurals», tal com ha remarcat el consistori sarrianenc en un comunicat.

Aquesta primera intervenció de la façana de les «antigues escoles» de Sarrià de Ter, obra del prestigiós arquitecte gironí Rafael Masó, inclou l'estudi històric i dels materials emprats originàriament; la restauració i fabricació dels elements ceràmics; la paleteria, els sanejament i les consolidacions de les estructures; l'estucat de les façanes i detalls de color; i finalment els elements de serralleria, molt presents en l'edifici.

Les obres, que compten a més amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat, començaran aquest 12 de setembre i està previst que finalitzin el 6 d'octubre.