La Generalitat anul·la el primer judici contra víctimes del franquisme a Girona

Es tracta de Juna Lorenzo Alcalde, un guàrdia civil que va ser afusellat el març del 39 per mantenir-se fidel a la República

14.09.2017 | 12:30
El delegat de Justícia a Girona, Jordi Martinoy, entregant a la filla i la néta de Juan Lorenzo els documents que certifiquen la nul·litat del judici.

Juan Lorenzo Alcalde era guàrdia civil i tenia 39 anys quan va morir afusellat al cementiri de Girona per haver-se mantingut fidel als valors republicans. Va ser el 8 de març del 1939, poc després que les tropes franquistes entressin a Figueres, ciutat on estava destinat. Ara, ell s'ha convertit en el símbol del procés de restitució de la dignitat engegat pel Govern. El seu judici ha estat el primer que la Generalitat ha anul·lat contra víctimes del franquisme a les comarques gironines.

La seva filla, Aïda Lorenzo, ha rebut emocionada els documents que ho avalen, ha recordat el moment en què la seva mare va assabentar-se de l'afusellament i ha llegit la carta de comiat que el pare va escriure a la família abans de morir. Ara, només desitja poder recuperar les seves restes –que es troben a la fossa comuna del cementiri de Girona- per poder-les enterrar juntament amb les de la seva mare.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema