L'Ajuntament de Girona i diverses entitats de la ciutat impulsen un nou projecte per implicar la ciutadania en les Fires de Sant Narcís. Es dirà «La festa major dels quatre rius» i vol fomentar la participació dels gironins en la festa major de la ciutat a través de la competició dels veïns de tots els barris dividits en quatre grups: Ter, Onyar, Güell i Galligants.

El projecte està impulsat de forma conjunta pel consistori i per diverses entitats de Girona -com Fal·lera Gironina, Els Diables de l'Onyar, Mou-te en Bici, l'ADAC, Òmnium, algunes associacions de veïns i agrupacions escoltes.

La distribució de la ciutat s'ha fet a partir dels quatre rius per tal que els veïns i veïnes de cada barri s'identifiquin amb un d'aquests rius. Així, es proposa que el grup del Ter inclogui els barris de Taialà, Germans Sàbat, Pont Major, Campdorà, Fontajau, Sant Ponç, Domeny i la Devesa; el grup del Güell inclogui Sant Narcís, Santa Eugènia, Can Gibert del Pla i l'Eixample; el grup de l'Onyar inclogui Palau, Pla de Palau, Montilivi, la Creueta, Mas Ramada, Font de la Pólvora, Vila-roja i Carme-Vista Alegre, i el grup de Galligants inclogui Montjuïc, Sant Daniel, Barri Vell, Torre Gironella, Pedret, Pujada de la Torrassa, les Pedreres i Mercadal. Tot i aquesta proposta de distribució, cada persona podrà formar part del riu en el qual més s'identifiqui encara que visqui en un altre barri de la ciutat.

«És un projecte ambiciós, a llarg termini, i aquest any és només el primer esglaó. Esperem que acabi esdevenint un nou model, o un model alternatiu, de festa major de la ciutat. El que volem és encetar una nova etapa de participació dels gironins i les gironines en la festa major de la ciutat, que se la facin seva, que surtin al carrer i la visquin amb intensitat i que es propiciï també la coneixença entre veïns i barris gironins. Els veïns de la ciutat han de ser els protagonistes de la festa major de la ciutat» va destacar ahir la regidora de Fires, Eva Palau, que ha afegit que des de l'Ajuntament «no es vol liderar el projecte, sinó acompanyar-lo». Palau va presentar ahir le porjecte acompanyat de dos representants d'entitats: Ferran Pèlach i Josep Maria Janer.

Per a aquesta primera s'han organitzat tres grans actes destacats: un acte inicial de lliurament dels mocadors identificatius de cada grup i que es farà abans de començar les Fires; la gimcana «Quatre rius», que es farà durant les Fires, i un acte final que constarà d'una estirada de corda i el lliurament dels premis. Cada activitat tindrà d'una puntuació.