El Govern va aprovar ahir destinar 1,2 milions d'euros a l'Ajuntament de Girona per al finançament de les obres de rehabilitació de l'edifici de Casa Pastors com a Museu d'Art Modern i Contemporani de Girona. La inversió ha de servir també per a la dotació de les instal·lacions i dels seus serveis museogràfics. La dotació es fa en el marc d'un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i es concedirà en el període 2017-2020. D'aquesta manera, la Casa Pastors es convertirà en la seu permanent de la secció d'art modern i contemporani del Museu d'Art de la ciutat amb l'objectiu d'aconseguir un rol nacional en aquest àmbit. Gran part de la base de l'exposició permanent al Museu d'Art serà el fons Santos Torroella, adquirit per l'ajuntament.

El projecte museístic es vincula a l'actual Museu d'Art de la ciutat, ubicat al Palau Epicospal, conformant un únic museu amb dues seus diferenciades. Així, l'actual Museu d'Art de Girona, amb importants fons d'art del Bisbat i de la Diputació de Girona, tindrà un abast cronològic ampli que arriba fins a la contemporaneïtat, però està limitat per l'espai físic de l'edifici i per la seva exposició permanent, que finalitza a principis del segle XX.

La futura seu a la Casa Pastors permetrà enllaçar el relat de l'anterior i abordar de manera àmplia l'art català dels segles XX i XXI, amb una mirada especial als moviments artístics i al fenomen i el paper de la crítica de l'art. Tindrà una mirada més transversal i conceptual, que donarà preu a introduir totes les arts i incloure l'arquitectura, el disseny o la fotografia, així com la música, la dansa, el teatre o la literatura.

Les tres administracions implicades en el projecte preveuen destinar al projecte una inversió de 4,4 milions d'euros en quatre anys, dels quals 2 corresponen a la Diputació de Girona; 1,2 al Departament de Cultura i els 1,2 milions d'euros restants a l'Ajuntament de Girona. La Generalitat també cedeix l'ús de l'edifici, que és de la seva titularitat.

Un dels següents passos serà la resolució del concurs d'idees per reconvertir l'edifici, que havia acollit l'Audiència, en un museu «innovador i diferent». A partir d'aquí, la previsió és que a finals del 2017 el projecte ja estigui redactat i que les obres comencin a finals del 2018.