Els Mossos d'Esquadra En total hi ha cinc detinguts i entre ells hi ha el falsificador que tenia al seu domicili tota la maquinària i estris necessaris per a la fabricació i fins a 75.000 euros.

Tres dels investigats col·locaven els bitllets falsos i realitzaven compres a les casetes de l'ONCE i a petits comerços. Entre ells una dona a Girona que es dedicava a fer compres de baix valor per així introduir la moneda falsificada. El falsificador tenia coneixements i experiència en la confecció de moneda falsificada i ja havia estat detingut els anys 1997, 2000, 2016 i 2017 per aquesta tipologia delictiva.

Els detinguts van passar a disposició judicial el 22 de setembre i la jutgessa va decretar l'ingrés a presó del falsificador i llibertat amb càrrecs per als altres quatre. El falsificador, de 59 anys, disposava d'una dilatada experiència i de coneixements informàtics que li permetien dur a terme aquesta activitat delictiva. Com que ja havia estat detingut, prenia grans mesures de seguretat a l'hora de falsificar els bitllets i contactar amb els potencials compradors. Els feia artesanalment al seu domicili sota comanda i eren introduïts al circuit financer amb el sistema del degoteig: amb compres de productes de poc valor en petits comerços, preferentment als venedors de les casetes de l'ONCE, ja que imitaven les marques tàctils.

A finals del juliol els Mossos van iniciar la investigació. L'operació va concloure el 19 de setembre quan el investigadors seguien a Granollers a un dels col·locadors de bitllets que s'havia de reunir amb el falsificador. Els investigadors els van arrestar i posteriorment van detenir el falsificador quan era als jutjats de Granollers, a més d'una passadora que era a Girona.