El Festival Internacional de Circ Elefant d'Or desembarca a Girona prometent l'edició "més espectacular" de la seva història. El director d'aquesta proposta cultural, Genís Matabosch, ha avançat que s'hi podran veure 24 espectacles amb actuacions inèdites de companyies estatals vingudes de Rússia, Xina, Bielorússia, Vietnam i Corea del Nord. Matabosch ha assegurat que el festival es troba "entre els cinc millors del món". Sobre el canvi de ciutat, l'impulsor ha celebrat el "coratge" de l'Ajuntament de Girona per acollir-los. La proximitat del TAV i de l'aeroport Girona-Costa Brava ha de fer, segons els organitzadors, que augmenti el nombre d'espectadors vinguts de països com Rússia i França. D'altra banda, els promotors mantenen "a llarg termini" la creació d'un Museu Europeu del Circ, tot i que per ara admeten que "no hi ha cap projecte a Girona". Tot i això, la idea és que el festival es vinculi amb la ciutat que vulgui acollir aquest museu. La sisena edició del Festival Internacional de Circ Elefant d'Or es farà del 22 al 26 de febrer al Camp de Mart de la Devesa de Girona. A hores d'ara, ja s'han venut un terç de les entrades que s'han posat a la venda.

L'any que ve se celebren 250 anys del naixement del circ modern a tot el món i el Festival Internacional Elefant d'Or prepara per a l'ocasió "l'edició més espectacular de la seva història". Les atraccions per al públic han canviat molt des que el 1768 el militar anglès Philip Astley va començar a convertir en un espectacle exhibicions com la que ell feia a cavall. 250 anys després, Girona veurà alguna de les millors companyies del món que portaran a la pista algunes estrenes per celebrar aquesta efemèride.

La ciutat acollirà, del 22 al 26 de febrer, la setena edició del Festival Internacional de Circ Elefant d'Or. Segons subratlla Matabosch, aquest esdeveniment vol ser "la porta d'entrada" a l'Europa occidental de companyies d'arreu del planeta, però sobretot de les asiàtiques. Un factor que vol ser "el seu tret diferencial" que li permeti posicionar-se com un dels cinc millors del món.

88 artistes procedents de catorze països diferents i 24 espectacles són les grans xifres de l'edició 2018 del festival. El director del certamen ha volgut destacar "el favor" que van demanar a algunes de les grans companyies nacionals d'arreu del món perquè al 2018 "vinguessin a Girona a presentar les seves estrenes". Per preparar el festival, Matabosch ha fet 200.00 quilòmetres en viatges.

El resultat, segons ha detallat el director, és que les companyies nacionals de Rússia, Xina, Bielorússia, Vietnam i Corea del Nord actuaran l'any que ve a Girona" per damunt de festivals amb més antiguitat o que pagaven més". De totes les propostes, destaca la que faran els coreans, amb un quàdruple salt moral sobre balança russa. Un número que es podrà veure per primer cop fora de Pyongyang.

Catorze actuacions confirmades

De les 24 atraccions previstes, a hores d'ara n'hi ha catorze que ja estan confirmades. La contorsió extrema dels finlandesos 'Zephyr', l'equilibri amb escales dels russos 'Troupe Shatirov' o les teles aèries dels australians 'Phoenix' en són algunes de les destacades. Totes elles, i les que encara s'han de donar a conèixer, competiran per aconseguir l'elefant d'or, una escultura "d'inspiració daliniana" que reconeix el millor espectacle, i que atorgarà un jurat internacional integrat per quinze membres. A banda, el segon i tercer classificats rebran el mateix guardó però en plata i bronze.

La ubicació del Festival Internacional de Circ serà una gran carpa al Camp de Mart de la Devesa de Girona. L'espai té capacitat per a 2.206 persones per a cadascuna de les cinc representacions previstes. Ara mateix, els organitzadors asseguren que han venut un terç de les 30.884 localitats que s'han posat a la venda.

Genís Matabosch també espera beneficiar-se de la proximitat de l'estació del TAV i de l'aeroport Girona Costa Brava. En aquest sentit, l'impulsor ha detallat que "estan fent campanya de promoció" en revistes especialitzades a França per aconseguir atraure més espectadors. El festival també espera incrementar el públic procedent de Moscou i Sant Petersburg (per les connexions que hi ha des de l'aeroport gironí amb aquestes ciutats russes).

El passat del Festival

El Festival Internacional del Circ desembarca a Girona després d'anunciar aquest estiu que abandonava Figueres. Entre els motius que Matabosch ha argumentat és que no hi havia quòrum polític per fer el Museu Europeu del Circ i els problemes amb la tramuntana.

Sobre les inclemències meteorològiques, el director del festival lamenta que "no s'hagin pres seriosament" aquests problemes. Matabosch ha recordat que "amb ratxes de vent continues de més de 90 quilòmetres per hora, la policia desallotjava la carpa" (cosa que ja va passar durant un assaig). L'artífex del festival recorda que aquesta situació meteorològica "no és del tot estranya" durant el febrer a Figueres, i que podria haver tingut dures conseqüències econòmiques. "Tard o d'hora hi hauria hagut una anul·lació i això hauria suposat, segurament, la fi del festival", alerta.

Els organitzadors del festival diuen que a Figueres "tenien una bena als ulls" amb aquest tema, però que estaven decidits a mantenir el certamen a la ciutat "si es feia el Museu Europeu del Circ". Un cop el ple de l'Ajuntament ho va descartar per falta de suports, es va decidir marxar i es van valorar diferents ofertes de Catalunya, l'Estat i fins i tot de l'estranger. Al final, Genís Matabosch ha explicat que els promotors es van decantar per Girona "per les peticions del públic fidel del festival, que ens demanava que no anéssim molt lluny".

El futur, lligat al Museu

"Estem molt contents de donar la benvinguda al Festival Internacional de Circ", ha assegurat en la presentació de l'esdeveniment l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. L'alcaldessa ha volgut posar en valor que aquesta proposta ha d'ajudar a posicionar-los "com la segona capital catalana en cultura".

La ciutat ja acollia el Circ de Nadal i aquest va ser un dels arguments forts "per no deixar passar l'ocasió" perquè el festival es quedés al territori. Les negociacions van ser "ràpides" però també "molt honestes", segons Madrenas. A més de reforçar l'aposta cultural, Girona espera que el festival aporti retorn econòmic a la ciutat; en un mes, el de febrer, que Madrenas ja ha reconegut que no és "gens fàcil" per al sector turístic i de serveis". Per a aquesta setena edició, l'organització ja ha reservat 650 pernoctacions a vuit hotels de Girona.

El Festival Internacional del Circ l'organitza la fundació privada sense ànim de lucre Circus Arts Foundation, que presideix el mateix Matabosch. "L'objectiu final de la fundació, segons recullen els seus estatuts, és crear el Museu Europeu del Circ", afirma el seu impulsor. Tot i això, ell mateix admet que el seu naixement "serà a llarg termini" i que a hores d'ara no han presentat cap projecte per tal de fer-lo a Girona.

"Aquest any el més important era salvar el festival", explica Matabosch. Per això, el director diu que s'han centrat en el "canvi de ciutat i de suports". La proposta, per tant, ara mateix no és a sobre de la taula però ja alerta que la hi tornaran a posar. "La idea és que el festival es faci a la ciutat que acull el museu", ha afirmat. Madrenas no ha entrat a valorar la demanda del Museu Europeu del Circ per part de la fundació i s'ha limitat a dir que li desitja "una llarga vida" a la ciutat.

L'edició del 2018 no té encara el pressupost tancat, però Matabosch calcula que rondarà el mig milió d'euros. L'Ajuntament de Girona calcula que hi invertirà "uns 60.000 euros" segons ha explicat Madrenas.

D'altra banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha detallat que tant aquesta administració com el Patronat de Turisme "hi destinaran els mateixos diners que l'any passat a Figueres", que són uns 60.000 euros entre les dues institucions. El pressupost està pendent de tancar perquè s'han de concretar aportacions d'altres administracions com la mateixa Generalitat. Les entrades valen entre 15 i 95 euros i, per ara, només es poden comprar per Internet.