Girona es convertirà de nou del 21 al 23 de febrer en referència mundial en gestió de residus amb l'organització de la segona edició del fòrum 'wasteinprogress', que girarà aquest any sobre aquesta temàtica aplicada a municipis turístics i a grans esdeveniments.

El palau firal de la capital gironina acollirà una cita que es planteja el repte que les regions i localitats que reben visitants d'altres llocs, així com els escenaris d'esdeveniments multitudinaris, arribin a una recollida selectiva del 60 per cent.

Viatjar, assistir a festivals i esdeveniments de gran format o consumir oci s'han convertit en activitats quotidianes que comporten grans concentracions de persones de manera estacional i la gestió dels residus en aquestes àrees és un debat en l'àmbit mediambiental.

El fòrum de Girona ha presentat avui la seva segona edició, després de l'èxit de la primera, centrada en la recollida selectiva d'escombraries a ciutats de més de 50.000 habitants.

En aquella ocasió, els responsables d'aquell assumpte en municipis que són model al món com és el cas de San Francisco o Seül van visitar la capital gironina.

Ara, el debat planteja xifres com que Espanya rep anualment 75 milions de visitants o que el turisme interior suposa 158 milions de viatges.

Al llarg del territori espanyol s'organitzen cada any 3,5 milions de festivals de música i 33 milions de persones visiten els parcs temàtics nacionals.

Per exposar les seves experiències, experts i responsables de gestió de residus de regions i municipis turístics que són referència a tot el món es desplaçaran aquests tres dies a Girona.

Els ponents seran Dean Kosic (Illa de Krk a Croàcia), Val di Fiemme (director de l'empresa pública italiana Fiemme Servizi), un representant de Taipei a la República de la Xina, un altre de l'illa de Sardenya i, finalment, un de la localitat de Sant Llorenç de Cardassà a Mallorca.

Pel que fa als festivals, estaran representats en el 'wasteinprogress' el Giro d'Itàlia -prova ciclista de referència-, Anthony Frederic Garcia com a gerent d'integració ambiental de Disneyland a Orlando (Estats Units) i, possiblement, la fira de la cervesa de Munic -Oktoberfest-.

El gerent d'Ecoembes a Catalunya, València i Balears, Jordi Pietx, ha destacat durant la presentació del fòrum la "diversitat" d'una cita que ha de col·laborar a la sostenibilitat del turisme.

Com a representant d'una companyia especialitzada en gestió de residus, Pietx ha destacat iniciatives que l'empresa ha dut a terme en càmpings de Girona o esdeveniments de Barcelona i ha destacat la importància de posar-les en valor en un escenari com el de Girona.

L'alcaldessa Marta Madrenas, ha assistit també a la presentació del fòrum acompanyada de la directora de la Fira de Girona, Coralí Cunyat, i ha aprofitat per recordar que la seva localitat aposta pel "dinamisme econòmic" com un gran eix, mentre que "l'altre és la sostenibilitat".

"Som líders a Catalunya en reciclatge entre els municipis de més de 50.000 habitants", ha assenyalat Madrenas, qui ha puntualitzat que el wasteinprogress va ser "un èxit l'any passat, fins i tot inesperat, fins al punt que va superar les expectatives".

L'alcaldessa assegura ara que Girona s'ha convertit en "referent en matèria mediambiental" i en "capital mundial en gestió de residus", però puntualitza que el fòrum ajuda "realment a trobar solucions" i que, "per a les administracions, és imprescindible conèixer experiències d'altres".