Un estudi municipal proposa que Girona tingui l'únic velòdrom cobert de Catalunya per atraure ciclisme d'elit i impulsar-se com a Destinació de Turisme Esportiu (DTE). Aquesta és una de les propostes que recull el pla estratègic de l'esport local a Girona.

Un document a deu anys vista que fa una diagnosi de la pràctica esportiva a la ciutat, dels equipaments amb què compta (tant públics com privats) i de les inversions i millores que s'han de dur a terme des d'ara i fins al 2028. A grans trets, el pla proposa construir un nou camp de futbol a la ciutat i una pista a l'aire lliure per a la pràctica del ciclisme (a més del velòdrom professional).

El document conclou que l'oferta esportiva a la ciutat és l'adequada, però que cal fer millores en alguns equipaments. A Girona, el 68% dels adults practica esport de manera regular. Un percentatge que en el cas dels adolescents puja fins al 71%.

El pla estratègic de l'esport local de Girona, que l'equip de govern porta avui a ple, recull fins a 43 actuacions a dur a terme en els propers deu anys. Tant aquelles que necessiten una inversió al darrere (nous equipaments, millores) com aquelles altres que no necessàriament s'acompanyen amb xifres (per exemple, dinamitzar l'esport escolar o potenciar la col·laboració amb les entitats privades).

La tinenta d'alcalde Isabel Muradàs ha subratllat que el document ha de servir com a "full de ruta", però que en cap cas es tracta d'un pla "tancat". "Ha de ser una eina de treball dinàmica, que s'ha de nodrir amb les aportacions de tots els actors implicats en el foment de l'esport a la ciutat", ha concretat Muradàs.

El pla estratègic municipal es divideix en diferents eixos. D'entrada, com ha destacat l'alcaldessa Marta Madrenas, el document ja concep l'esport com a part del projecte de ciutat que impulsa l'equip de govern. "L'esport és molt més que oci i gaudi; també és salut i contribueix a aportar aquells valors que fan que Girona sigui una ciutat amb qualitat de vida, integrada i cohesionada", ha dit Madrenas.

Entre d'altres, el document aposta perquè l'Ajuntament impulsi un pla de foment de l'esport femení (perquè, com indica la diagnosi del pla, hi ha menys dones que practiquen esport i, a més, l'abandonen abans que els homes). A més, l'estudi també subratlla la necessitat de fomentar l'esport escolar i donar més suport a les AMPA (ja que, precisament, són les associacions de pares i mares les qui s'encarreguen d'organitzar les activitats esportives en horari fora de classes).

Girona, ciutat amb el primer velòdrom cobert

El pla estratègic també subratlla la necessitat de "consolidar" el parc d'equipaments esportius amb què compta Girona i crear-ne de nous. La diagnosi recull que l'oferta poliesportiva a la ciutat és adequada -tot i la preeminència del futbol i el bàsquet- però també subratlla la necessitat de fer "millores i manteniment" a les pistes i pavellons actuals. Per exemple, ampliant les piscines de Palau i de Santa Eugènia amb sales esportives i d'activitat física.

A més dels dos nous pavellons de Palau Sacosta -ja construït- i del Cassià Costal, el pla estratègic de l'esport a Girona també recull la necessitat que la ciutat tingui un nou camp de futbol (tot i que no hi posa data). A més, proposa construir un rocòdrom a la zona esportiva de la Devesa o un skateparc a la zona de Santa Eugènia i Sant Narcís.

Espais ciclistes a Girona

En l'apartat de nous equipaments, el pla estratègic dedica una atenció especial al ciclisme. D'entrada, el document proposa que l'Ajuntament construeixi un parc ciclista a l'aire lliure. Segons detalla l'estudi, tindria una superfície aproximada d'una hectàrea, amb dos circuits asfaltats per a bicicletes i un espai central de terra per a BMX i BTT.

El pla estratègic proposa que el parc ciclista se situï o bé dins la Devesa o bé a tocar de la sortida Girona Oest de l'AP-7. "Girona és una ciutat amb molta afició per a la bicicleta, però no disposa de cap espai específic perquè els aficionats al ciclisme puguin gaudir-ne amb total seguretat sense el perill del tràfic o la convivència amb els vianants", recull l'estudi.

A més, en paral·lel, el pla estratègic també proposa que Girona tingui un equipament únic a Catalunya per al ciclisme d'elit. En concret, un velòdrom cobert "destinat a atendre les necessitats de l'esport d'alta competició, on s'hi puguin realitzar esdeveniments de gran envergadura i on hi puguin entrenar esportistes d'alt nivell".

Segons l'estudi, això permetria impulsar el segell de Destinació de Turisme Esportiu (DTE) que té Girona des del 2015. I a més, tindria en compte "l'elevat volum de ciclistes professionals d'elit que actualment viuen a la ciutat", recull el pla estratègic. Per això, el document proposa que l'Ajuntament faci una reserva de terrenys per poder-hi aixecar un velòdrom cobert, que seria únic a Catalunya, i que s'hauria de finançar conjuntament amb aportacions de la Generalitat.

Girona, Col·laboració amb les entitats de l'esport

Per últim, un dels altres eixos que recull el pla estratègic és la necessitat de potenciar la col·laboració publicoprivada a l'hora d'impulsar la pràctica de l'esport a la ciutat. Entre d'altres, creant un programa que permeti a les entitats i associacions esportives poder captar espònsors.

A més, la tinenta d'alcalde també ha dit que es vol parlar amb el GEiEG perquè més gironins puguin fer ús de la pista d'atletisme de Palau (que és privada). "Arreu de la demarcació, només n'hi ha dues més de característiques similars; una és a Lloret de Mar i l'altra, a Palafrugell", ha conclòs Muradàs.