L´equip de govern (ERC i IPS-CUP) han presentat avui a la tarda l´acord amb els tres regidors no adscrits (van marxar del grup de CiU que lidera Jaume Torramadé i són militants del PDeCAT) que permetrà tirar endavant els pressupostos municipals del 2018. La gran novetat d´enguany és que després d´any amb un alt índex d´endeutament, enguany ha quedat frixat en el 64,95% i això li ha permès sortir d´un pla de sanejament, amb les finances controlades, vigent des de l´any 2010. A més, hi ha hagut un superàvit d´un milió d´euros i es destinaran 600.000 euros a inversions. Des del 2013, l´Ajuntament no feia inversions amb recursos propis.

L´any 2012, el deute era del 112,99% i el 2014 era del 105,92%. Segons ha explicat el tinent d´alcaldia dels serveis econòmics, Toni Vidal (ERC), la reducció de l'índex d´endeutament per sortir del pla de sanejament (del 75%) s´ha assolit un any abans del previst.

L´alcalde, Jordi Viñas (ERC), va explicar que tots els grups de l´oposició tenien la proposta de pressupostos des del desembre i va agrair l´esforç dels regidors del PDeCAT (Josep Valentí, Fanny Carabellido i Anna Fusté). Viñas va exposar que l´acord pressupostari s´emmarca sobretot en tres grans eixos de treball: reforç del projecte Juguem, reforç de l´àrea d´habitatge i la materialització d´inversions de fins a 600.000 euros.

Entrant en més detall, l´alcalde va explicar que el projecte Juguem, que actualment ja arriba a més de 500 joves del municipi, s´ampliarà fins a cobrir quatre places i quatre patis d´escola de forma continuada (ara hi ha dos places i dos patis), una «inversió important que suposa més recursos propis tot i la subvenció rebuda aquest any, reforçant una vegada més un projecte bàsic i necessari per al municipi i que s´ha convertit en una excel·lent eina de cohesió i educació».

Pel que fa a l´àrea d´habitatge, es preveu incrementar els recursos humans per fer front a les necessitats de l´àrea. La intenció és incrementar les gestions amb propietaris d´habitatges buits per aconseguir més pisos per a la borsa de lloguer de l´Oficina local d´habitatge i es treballarà per establir convenis amb els grans tenidors de pisos buits per donar sortida a les necessitats socials dels saltencs, segons va apuntar el portaveu d´IPS-CUP i tinent d´alcalde d´Acció social i Habitatge, Ferran Burch. També es contractarà assessorament jurídic en matèria d´habitatge i volen reforçar les ajudes a les comunitats.

El pressupost que es presentarà al ple els propers dies estarà marcat per un increment de més d´un milió en despesa corrent, dels quals pràcticament 400.000 euros es destinaran als serveis públics per cobrir l´increment de despesa de la planta de tractament d´escombraries (amb l´incineradora de Campdorà tancada, les deixalles es porten a la planta de Vacarisses). Segons Viñas, també hi haurà millores a la senyalització i mobilitat, increments de les remuneracions del personal (1% del 2017 i 1,5% del 2018), millores a les dotacions per a parcs, jardins i medi ambient amb 60.000 euros i millores a via pública,equipaments i mobiliari urbà amb més de 80.000 euros.

«Tots ens en beneficiarem»

En nom dels tres regidors no adscrits, Josep Valentí va indicar que «potser allò més estratègic políticament hauria estat no donar-los suport i bloquejar l´acció del govern», que està en minoria. No obstant, va afirmar que volen «posar per davant el servei al poble i la possibilitat de fer coses per millorar-lo i no per bloquejar-lo». «Tots ens en beneficiarem, votem a qui votem i talli la cinta qui talli la cinta», va insistir. Va deixar clar, però, que «aquesta responsabilitat política que ens porta a prendre aquesta decisió no és un xec en blanc a l´equip de govern però sí un aval perquè s´assoleixin aquells acords als que hem arribat en cadascuna de les partides que hem treballat plegats».

El pacte també inclou accions a la plaça Llibertat a fi de millorar la convivència. Per exemple, posar llums a les voltes, garantir més presència d´agents cívics i senyals demanant respecte.