L´associació Oudiodial va néixer l´any 2001, i el 2006 va obrir delegacions a diferents ciutats de Catalunya, inclosa Salt. El seu objectiu és triple: cultural, social i

de cooperació.

Com va néixer l´entitat?

L´associació Oudiodial és una entitat nascuda el 2001 a Mataró per persones d´ètnia diola de Casamar, una província de Senegal. Aquesta ètnia també es troba a Gàmbia i Guinea Bissau. A Salt ens vam implantar el 2006.

Què significa Oudiodial?

Vol dir «ens ajuntem» en llengua diola.

Quines tasques fan?

Al principi, era per temes socials, per ajudar els nostres companys. Per exemple, si algú té una malaltia, el podem ajudar a traslladar-se a Senegal perquè el puguin curar segons la tradició. O si algú mor, traslladem el cos i ajudem la família. Per tant, el primer objectiu és social. Després hi hem afegit la cultura, i hem creat un grup musical que es diu Kasumai, que vol dir «bon dia». Això ens permet participar en actes culturals i comunitaris de Salt i Girona. I, finalment, també treballem l´àmbit de la cooperació.

El 2007 va començar la forta crisi econòmica. Han rebut moltes peticions d´ajuda?

Sí. Aquesta crisi ha afectat molta gent del nostre col·lectiu, que se n´han anat a viure a França, Anglaterra, Suïssa...

Se senten ben acollits i integrats a Salt?

Sí, perquè hem treballat molt per poder integrar-nos. Sobretot des que vam muntar el grup, fet que ens permet organitzar i participar en diferents festes. Des de 2009 fins avui no hem parat. Des del 2011 som els encarregats de la comitiva del rei negre. A més, participem a totes les festes: Sant Jordi, Festa Major, el final de curs de l´escola... També col·laborem amb el Banc d´Aliments, o quan hi ha la Marató de TV3. En qualsevol cosa que s´organitza hi participem, no ens deixen escapar! I participem tant a Salt com a Santa Eugènia, perquè des de 2010 tenim la seu social a Can Ninetes, perquè allà hi havia més espai per a nosaltres. Allà també fem els assajos amb el grup.

També formen part de l´Ateneu Popular de la Coma Cros.

Sí. De fet, vam ser de les primeres persones que van iniciar el projecte.

S´esperaven el premi?

No. Des de 2014 hi havia persones que havien presentat la nostra candidatura però, mira, fins ara no hem guanyat. Estem molt contents, perquè és un premi de reconeixement de la feina que fem a Salt. I ho fem quasi sense subvencions: de fet, ja no ens hi presentem, perquè sabem que l´Ajuntament de Salt té pocs recursos i hi ha moltes associacions. Per això, estem molt orgullos d´aquest premi.