El matrimoni format per Serafín i María Encarna Heredia té espelmes i llanternes repartides per tota la casa, per tal de tenir-les ben a mà en el moment en què marxi la llum. Però aquesta és la menor de les seves preocupacions. El veritable problema és que María Encarna necessita un aparell respiratori per dormir a les nits, de manera que quan es queden sense llum, la parella i el seu fill Jonathan, de 26 anys i que viu amb ells, s´angoixen d´allò més. «El metge ens va dir que si s´adorm sense mascareta, podria no despertar més», explica Serafín, preocupat. Per això, les nits que no té corrent, María Encarna les passa asseguda al sofà, amb el seu fill a un costat i el marit a l´altre, intentant controlar l´angoixa i no adormir-se.

Malgrat que aquest és, amb diferència, el tema que més els preocupa, això no vol dir que la resta del dia a dia sigui fàcil. Ja s´han acostumat a cuinar amb llanterna -almenys la seva cuina funciona amb gas-, i això que no tenen rentaplats, que encara consumiria més. «Quan ens torna la llum, el primer que fem és posar rentadores, tot i que moltes vegades es queden a mitges, i carregar els mòbils», explica María Encarna.

Un altre problema important és el congelador. «Normalment, quan cobrem la paga anem a comprar menjar i l´omplim per tenir-ne per tot el mes, però quan se´n va la llum durant hores, molt se´ns en fa malbé i l´hem d´acabar llançant», lamenta.

Com altres veïns, ella també està farta de trucar a la companyia i que li diguin que paciència, que l´electricitat tornarà en un parell d´hores. S´han queixat a Endesa, a l´Oficina del Consumidor, a l´Ajuntament i a la Generalitat, estan cansats que ningú els faci cas. «Ens sembla molt bé si volen perseguir i tallar la llum als que no la paguen, però nosaltres, que sí que ho fem, quina culpa en tenim?», es lamenta Serafín. «L´únic que demanem és que, ja que paguem, no ens tallin la llum. Els rebuts estan pel cel, la vida és caríssima i tot i això ens esforcem a pagar. No pot ser que després rebem aquest servei», afegeix. De moment, estan disposats a seguir movent-se, tot i que cada cop estan més cansats de no obtenir resposta.