El sis de març és un dia curiós per als que cerquem esdeveniments. El 1475 naixia a Caprese, una vila de la Toscana a prop d'Arezzo, un nen d'ulls oberts i nas camús anomenat Michelangelo Buonarroti, que fou gran artista del Renaixement i principal causant del que segles després s'anomenaria la síndrome de Stendhal, una sèrie de trastorns produïts als turistes i visitants, causats per una sobreexposició a la bellesa. Precisament perquè aquest dia és l'aniversari de Michelangelo, va ser la data escollida per qui sap qui per activar el primer virus d'ordinador d'abast mundial el 1992. Curiosament el seu principal efecte va ser un increment notable en les vendes de software antivirus. Ves, quines coses.

Potser no serveix per pal·liar aquesta malura, ni el vertigen produït per la contemplació d'estàtues de marbre, però també fou un sis de març de 1899 quan la companyia Bayer va decidir registrar el seu producte estrella, l'Aspirina, i també la jornada que va triar Dimitri Mendeléiev per presentar la primera taula periòdica d'elements, el 1869.

El sis de març de 1853 s'estrenava a Venècia La Tra viatta de Verdi i el 1836 s'acabava el setge d'El Alamo, aquell reducte de la república de Texas del qual només va sortir viu John Wayne i que nosaltres intentàvem recrear de petits a la sorra de la platja, abans que caigués davant l'ímpetu de les onades o de la força encara més extrema dels germans grans. Un sis de març de 1786 naixia Agustina d'Aragó -a Catalunya, naturalment-, 261 anys després també veia la llum Gabriel García Márquez a Arataca i el sis de març de 1926 es destituïa per ordre governamental la junta directiva del Col·legi d'Advocats de Barcelona pel fet de publicar una llista en català, i també potser per celebrar que just 24 anys abans s'havia fundat el Reial Madrid.

Aquest mateix dia de 1950 moria Albert Lebrun, darrer president de la Tercera República francesa, abans de l'adveniment de Petain i de l'ocupació alemanya. Lebrun -recordem ara el detall- va poder passar el 1945 el poder a Charles de Gaulle perquè ningú havia recordat acceptar la seva dimissió i encara seguia essent formalment el president legítim del país. I, finalment, el sis de març de 1970 els Beatles van estrenar Let it be i el 1986 es va produir el darrer albirament del cometa Halley i no el tornarem a veure fins l'any 2061, 500 anys després que Michelangelo deixés inacabada la seva darrera obra.