L'Audiència de Girona ha començat a jutjar aquest dilluns, a porta tancada, el veí de Salt (Gironès) acusat de concertar cites sexuals amb menors a través d'Internet. La fiscalia demana 38 anys de presó per delictes de contactar amb menors de 16 anys i abusos sexuals. Els Mossos d'Esquadra el van enxampar el 12 de gener del 2017 a la seva habitació en companyia d'un menor, que aleshores tenia 15 anys. No és el primer cop que s'asseu al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. El juliol del 2016 el van absoldre d'abusar d'un nen de 12 anys i exhibir-se davant seu perquè, al judici, la víctima es va desdir. Ara, jutgen el processat -que és transsexual- per captar fins a quatre menors fent servir perfils amb nom de dona a les xarxes socials. Segons recull l'escrit d'acusació, va abusar de tres dels menors amb qui va contactar. La fiscalia demana que indemnitzi les quatre víctimes amb un total de 18.000 euros.

El judici, que està previst que es faci a l'Audiència de Girona dilluns i dimarts, es fa a porta tancada a petició de les acusacions perquè les víctimes són menors d'edat. Segons ha transcendit, el processat s'ha acollit al seu dret a no declarar.

Segons la fiscalia, l'acusat, que és de nacionalitat hondurenya, captava les víctimes (tots ells menors de 16 anys) a través de les xarxes socials. Feia servir perfils falsos amb nom de dona com 'Valeria Esperanza Amor Amor', 'Laura Helen Linder Linder' o 'Melani Guerrero Vasquez'.

Amb la primera víctima hi va contactar el novembre del 2015, quan tenia 13 anys. A través de Facebook, i després de mantenir diverses converses, li va proposar quedar. La trobada va tenir lloc al pis del processat, situat al carrer Francesc Macià de Salt. Segons l'acusació pública, l'acusat tenia intenció de mantenir relacions sexuals amb la víctima tot i tenir "ple coneixement" que era menor d'edat.

En total, el menor va acabar anant a casa de l'acusat en cinc ocasions. La primera vegada, exposa el fiscal, el menor va marxar quan va veure que la persona que hi havia a l'immoble no era la persona amb qui havia parlat a través de les xarxes socials. L'acusat és transsexual i en el primer judici que es va fer a l'Audiència de Girona va demanar al tribunal que s'hi adrecés amb el nom de Laura.

La víctima va tornar una segona vegada al pis i, sempre seguint el relat de la fiscalia, l'acusat va començar a fer-li tocaments. Després, li va descordar els pantalons, li va dir "tranquil, tranquil, que no passa res" i li va fer una fel·lació. El mateix va passar durant la tercera trobada però en les dues últimes van mantenir relacions sexuals plenes.

Amb la segona víctima, de 15 anys, hi va contactar també per Facebook i li va proposar mantenir relacions sexuals. L'acusat li va assegurar que ja ho havia fet amb familiars i amics seus, però no van arribar a quedar mai.

El tercer menor també tenia 15 anys, i l'acusat hi va entrar en contacte l'abril del 2016, també a través dels perfils falsos. El juliol del mateix any, van coincidir durant la Festa Major de Salt perquè el menor i l'acusat tenien una amiga en comú. Segons la fiscalia, el processat va proporcionar alcohol al menor tot i saber l'edat que tenia i van anar junts a casa de l'amiga d'ambdós. Allà, va aprofitar l'estat d'embriaguesa de la víctima per acabar dormint junts al mateix llit. Quan es van despertar, relata el fiscal, el processat "li va realitzar tocaments al menor d'edat tot i que ell ho va impedir i va abandonar l'immoble".

L'octubre del mateix any va enviar una sol·licitud d'amistat a la quarta víctima, que també tenia 15 anys. Quan va parlar amb ell li va proposar trobar-se a casa seva. Dies després d'haver establert el contacte, el menor va anar a casa del processat. L'acusat li va fer una fel·lació i després van mantenir relacions sexuals. Agressor i víctima es van trobar en dues ocasions fins que, el 12 de gener del 2017, els Mossos d'Esquadra van sorprendre l'acusat a la seva habitació en companyia del menor.

Els mossos van detenir el suposat pederasta i el jutge va ordenar el seu ingrés a presó després de passar a disposició judicial. De fet, aquest dilluns ha arribat a l'Audiència de Girona conduït pels Mossos d'Esquadra.

El fiscal l'acusa de quatre delictes per contactar amb menors de 16 anys per concretar trobades i mantenir relacions sexuals (en dues ocasions de forma continuada) i tres delictes d'abusos sexuals a menor de 16 anys (dos continuats). En total, demana que el condemnin a 38 anys de presó, 50 anys de llibertat vigilada i que no es pugui apropar a les víctimes. En matèria de responsabilitat civil sol·licita que indemnitzi les víctimes amb un total de 18.000 euros.

Jutjat i absolt

No és el primer cop que el veí de Salt s'asseurà al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. El 2016 ja el van jutjar per fets semblants. En aquella ocasió s'enfrontava a 11 anys de presó per delictes d'exhibicionisme i abús sexual. La víctima tenia 12 anys. Finalment, la secció tercera el va absoldre per falta de proves perquè, durant el judici, el menor es va desdir.