La sarna es contagia per contacte directe perllongat amb la pell d'una persona malalta, inclòs contacte sexual. Segons la Unitat de Vigilància Epidemiològica de Girona, una encaixada ràpida de mans o una abraçada no suposa una font de contagi habitual. També es pot transmetre a través de roba i roba de llit si ha estat contaminada immediatament abans. La transmissió és possible mentre hi hagi àcars o ous a la pell.

La sarna es presenta en forma de pàpules, vesícules i solcs lineals petits. Les lesions predominen a prop dels plecs interdigitals, cara anterior dels canells i colzes, plecs anteriors de les aixelles, cintura i cuixes. En els homes, també pot afectar els òrgans genitals externs i en les dones els mugrons, abdomen i la part inferior dels glutis. En lactants afecta el cap, coll, els palmells de les mans i plantes dels peus. Els símptomes de la malaltia poden aparèixer entre 2 i 6 setmanes després d'haver tingut contacte amb una persona malalta. La picor és intensa, especialment a la nit. Les lesions es poden complicar amb infeccions bacterianes secundàries degudes al rascat. La picor pot romandre durant una o dues setmanes i no significa que encara estigui infectat. No ha d'aparèixer cap lesió nova 24-48 hores després del tractament, si ha estat eficaç.

La roba, inclosa la de llit, utilitzada pel malalt en les 48 hores prèvies al tractament s'ha de rentar amb aigua molt calenta ( 60 graus i durant mínim 10 minuts) o en sec. Si no es pot rentar, cal deixar-la tancada en bosses de plàstic aproximadament durant 7 dies perquè quedi desinfestada.