L'Ajuntament de Girona ha creat la Taula de Comerços Emblemàtics i Singulars de la ciutat. La primera reunió d'aquest instrument es va reunir per primera vegada divendres passat, i allà es van tractar aspectes com el funcionament, les línies de treball i els mecanismes de decisió de la Taula, entre d'altres.

Durant la reunió es va parlar de dues tipologies de comerç: d'una banda, el comerç emblemàtic, que es defineix segons l'antiguitat del negoci i on es protegeix l'activitat comercial independentment de l'establiment; i, d'altra banda, el comerç singular, que es defineix com aquell que presenta una rellevància o significació especial, amb una notorietat, producte o servei singular o destacat per a la ciutat. També es van tenir en compte els comerços de memòria històrica.

La tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha apuntat que «el comerç és una activitat econòmica que s'adapta als nous temps i hàbits de consum, però que també serveix per conservar el caràcter original de les ciutats i en defineix la personalitat i els trets diferencials». Des de l'Àrea de Promoció Econòmica s'està treballant juntament amb la Taula de Promoció de la Ciutat de l'Agència de Promoció Econòmica per fer un pla d'accions per a aquests comerços, per conservar-los en la mesura del possible. S'ha analitzat el cens d'establiments per fer una primera identificació de quins poden ser singulars o emblemàtics amb la creació d'unes fitxes de cadascun perquè la Taula faci un catàleg per a cada tipologia de comerç. En base al catàleg es crearà una estratègia i un pla d'accions per protegir-los i donar-los suport i la Taula serà la responsable del seguiment.

La creació de la Taula parteix també del reconeixement dels valors patrimonials, culturals, turístics i de cohesió social que representa el comerç de proximitat, en general, i el comerç emblemàtic, en particular. Segons la regidora, «Girona ha estat sempre una ciutat comercial, i ho continua sent ara, i per això el seu comerç és el testimoni de la seva memòria històrica». La Taula està formada per representants de totes les associacions de comerciants, l'associació d'hostaleria, agents culturals, representants de tots els partits, institucions i entitats com la Cambra de Comerç, la Generalitat i l'AENTEG i personal tècnic municipal.