23 de març de 2018
23.03.2018

Girona dona el permís per reformar i ampliar El Corte Inglés

L'edifici creixerà dos pisos i s'incrementarà amb 300 places d'aparcament noves. El pressupost és de quasi 21 milions. El centre va fer una primera petició d´ampliació l´any 2006 que sis anys després es va modificar. Els treballs inclouen alçar la plaça Salvador Dalí al nivell de la carretera

26.03.2018 | 07:04
Imatge virtual del final de les obres.

L´Ajuntament de Girona va aprovar ahir, per Junta de Govern Local, atorgar la llicència municipal d´obres per reformar i ampliar el Centre Comercial Girocentre, propietat de la societat El Corte Inglés i on hi ha l´Hipercor. Es tracta d´una petició que arrenca ja de l´any 2006, tot i que, pel mig es va modificar el projecte previst inicialment. La llicència s´ha concedit doncs, quasi dotze anys després.
«Des del govern estem impulsant la reforma del carrer de Barcelona, promovent i facilitant la conversió d´espais destacats de la via. La de l´Hipercor és una operació urbanística on tots guanyem: el centre comercial, que pot modernitzar-se i agrupar la seva oferta, i sobretot la ciutat, que guanyarà un nou espai públic posant la plaça de Salvador Dalí a l´altura del carrer, adaptant-la a les necessitats actuals i fent que el privat assumeixi tota la inversió», va remarcar l´alcaldessa, Marta Madrenas.
Diari de Girona va avançar fa just un mes que el permís d´obres es concediria en «unes setmanes» i que l´àrea d´Urbanisme ja estava redactant el document final que havia de servir perquè s'aprovés la concessió de la llicència d'obres, ja amb tots els permisos paral·lels aconseguits (del Departament de Comerç, dels Bombers, d'Adif, etcètera). Els darrers tràmits urbanístics s´havien desencallat després d´alguns estires-i-arronses entre representants d´El Corte Inglés i l´Ajuntament. El darrer escull a superar va ser com es podia donar el vistiplau a l'inici de les obres i, al mateix temps garantir el contracte de reurbanització de la plaça Salvador Dalí.
El projecte tècnic de les obres inclou tant la reforma dels 15.483 metres quadrats construïts com l´ampliació en 22.390,23 metres quadrats. L´edificació resultant de les obres serà de 72.990,19 metres quadrats construïts, dels quals 36.393,37 es destinaran a ús comercial, 35.549,29 a aparcament soterrat i 1.047,53 a instal·lacions.
La plaça de Salvador Dalí canviarà bastant. L´estructura actual, composta per diferents grades, es transformarà en un espai a un únic nivell que es correspondrà amb la cota del carrer de Barcelona. La part de la plaça que limita amb el carrer d´Antoni Gaudí incorporarà el nou punt d´entrada principal a l´hipermercat, un cop estigui ampliat i reformat aprofitant el nou espai de la plaça. Les reformes incloses dins les obres preveuen també la reurbanització de la vorera oest del carrer de Barcelona en el tram entre el giratori del carrer de Martí Sureda i Deulovol i el ­carrer d´Antoni Gaudí. També es preveu reurbanitzar la cruïlla entre els carrers Martí Sureda i Barcelona, possibilitant el gir a l´esquerra que ara no és permès.
Pel que fa al centre comercial, l´edifici creixerà dues plantes i s´ampliarà amb 300 places d´aparcament noves. Precisament en relació amb l´aparcament, es preveu crear-hi una nova entrada pel carrer d´Antoni Gaudí i una sortida al carrer de Barcelona.
Aquesta aprovació és la part final de la tramitació administrativa prèvia a l´inici de les obres. D´acord amb la normativa urbanística vigent, el termini per començar les actuacions és d´un màxim de nou mesos i la durada de la llicència és de 36 mesos. El pressupost del projecte està fixat en 20.890.293 euros.
Quan l´octubre del 2006 Hipercor va demanar ampliar el centre el projecte era diferent. L´Ajuntament acceptava que Hipercor li cedís aquest terreny a l´altre costat de la carretera Barcelona -ara és un aparcament gratuït- i a canvi, els grans magatzems podien créixer uns 8.000 metres quadrats per un lateral del centre, aprofitant dos terços de la plaça Salvador Dalí. A més, comprava i cedia a l´Ajuntament el xalet Soler, que passava a formar part del patrimoni municipal. Finalment, injectava 2,5 milions d'euros a l'Ajuntament en concepte de patrocinis.
Quan el centre ja havia fet tots els passos de la compensació, el juny de l'any 2012 el centre comercial va renunciar a ocupar la plaça i va pactar amb l´Ajuntament, que l'ampliació, amb els mateixos metres quadrats, es fes aixecant l'edifici actual. El canvi de plans va suposar tornar a tramitar tot un seguit de permisos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema