L'aposta del govern municipal de Girona per mantenir l'hospital Trueta al nord de la ciutat i situar-lo en terrenys a Domeny ha obert un debat sobre la seva ubicació. Tots els debats són benvinguts i és bo que l'opinió pública conegui arguments i posicionaments, perquè cadascú tingui el seu criteri i valori què és el que més convé a la ciutat. Però els debats han de ser honestos, i per això calen posicionaments transparents i constructius.

En un article recent en aquest diari, el regidor de la CUP Lluc Salellas fa un seguit d'afirmacions i insinuacions que, o bé per desconeixement o bé per interès, intoxiquen més que no pas informen. Com a metgessa i com a regidora de Salut, em veig en l'obligació de respondre.

La Taula de Treball pel Trueta al nord de Girona -que formem els grups municipals de CiU, ERC-MES, PSC i PP- va encarregar un estudi per avaluar la idoneïtat dels terrenys de Domeny. Des del primer minut, la CUP s'ha dedicat a desprestigiar Antares, que és l'empresa catalana a qui vam fer l'encàrrec. Antares ha treballat en estudis de salut amb uns 700 clients a tot el món, i dins el sector té una reputació reconeguda. Per exemple, han fet projectes per a hospitals públics a Catalunya (Vall d'Hebron i Bellvitge), Bèlgica o Suïssa, i estan treballant en tres hospitals de Bolívia per encàrrec del govern d' Evo Morales. Ho sabia, senyor Salellas?

Evidentment, l'encàrrec es va fer per valorar els terrenys de Domeny, no som nosaltres qui hem de destinar recursos econòmics a estudiar altres opcions. El que volíem era ser rigorosos, i saber si anàvem ben encaminats amb la proposta: els resultats han sigut rotunds.

Per accessibilitat, possibilitats de creixement, mobilitat, equilibri territorial i disponibilitat de sòl, les finques proposades per l'Ajuntament de Girona són idònies per a fer-hi l'hospital de referència de les comarques gironines, acompanyat d'un potent parc de salut dedicat a la formació i la recerca. A més, l'estudi avalua si el nou Trueta a Domeny garantiria i milloraria la qualitat assistencial i l'atenció mèdica, que evidentment és la principal prioritat d'aquest govern. La resposta també és un sí rotund, i hi afegeix que davant l'opció que plantegen altres actors d'unir el Trueta i el Santa Caterina en un únic hospital a Salt, això no repercutiria ni en més finançament, ni en un augment de la complexitat. Per cert, una petita apreciació: respecte a la polèmica generada pel nombre de llits que xifra l'informe, vull destacar que és una dada agafada del pla funcional del mateix CatSalut. En tot cas, el director general d'Antares, Eduard Portella, ens ha aportat dades i reflexions que tenen en compte els paràmetres de gestió del sistema de salut i que evidentment condicionen quina ha de ser la millor solució.

Tot això, el regidor Lluc Salellas ho hauria pogut sentir en primera persona si hagués vingut a la presentació que es va fer el passat dia 12, a l'Ajuntament. Hi vam convidar tots els representants polítics i del sector sanitari de la ciutat amb qui ens hem trobat els darrers mesos, però la CUP va optar per no enviar-hi cap dels seus quatre regidors. Si hi haguessin assistit, tindrien més arguments per valorar el seu posicionament final. Per tant, és d'un enorme cinisme que a més Salellas posi com a exemple de debat el que va organitzar el seu partit fa un any a la Punxa, on curiosament cap dels ponents defensava el Trueta a Girona i totes les opinions van anar encaminades al voltant de la unificació entre el Trueta i el Santa Caterina. I vostè s'erigeix com a defensor del debat i ens acusa de propaganda?

Sí que vull agrair la presència de diversos sindicats i col·legis professionals de la salut, de representants de la UdG i del món educatiu, i de diferents associacions de malalts i d'atenció als pacients i els seus familiars. Al final, tots vam coincidir en la qualitat de la presentació i en la necessitat de disposar d'aquestes dades i reflexions per avançar en la definició del nou hospital, cada vegada més urgent i necessari.

Tornant a l'article d'en Lluc Salellas, no puc tampoc passar per alt l'afirmació que l'impacte econòmic no pot ser un argument per decidir on ha d'anar el futur Trueta. Dir això, i a més amb aquesta lleugeresa, és d'una gran irresponsabilitat política. El Trueta genera un moviment directe de 4.000 persones al dia, que defineixen el teixit econòmic, social i laboral del nord de la ciutat, així com en la planificació dels serveis públics que hi operen. Perdre el Trueta del nord de Girona, i concentrar els serveis de salut exclusivament al sud de l'àrea urbana, repercuteix enormement en barris com Sant Ponç, Fontajau, Taialà o el Pont Major, i també per a municipis com Sarrià de Ter o Sant Gregori. Se'n ressentiria el comerç, el transport públic, entitats del tercer sector, empreses i treballadors que han escollit el nord de Girona precisament per la seva proximitat a l'hospital. L'institut Narcís Xifra, per exemple, ha fet una aposta des de fa anys per basar la seva oferta formativa en formació professional en el món de la salut, precisament per la seva proximitat al Trueta. Suggerir que això s'arregla amb uns pressupostos municipals demostra un desconeixement preocupant tant de la funció dels comptes públics com de les dinàmiques internes a la ciutat en tots els seus nivells.

És obligació d'aquest govern municipal estudiar-ne les conseqüències i posar-les en consideració. Amb això vull dir que, un cop valorada positivament la idoneïtat dels terrenys proposats, el factor reequilibri territorial és fonamental. Quants equipaments o empreses coneix que puguin, d'un dia per l'altre, instal·lar-se al nord de Girona i moure-hi 1.000 treballadors i gairebé 3.000 usuaris diaris? Puc entendre que algun metge no tinguin això en compte, perquè s'escapa del seu àmbit de decisió. Però que ho digui un representant polític de la ciutat ho trobo molt greu. Apuntar també la solució de buscar un equipament alternatiu que faci la funció del Trueta és menystenir el seu pes com a cohesionador territorial, i fer volar coloms amb alternatives irreals d'aparador.

Perquè tots defensem el Trueta i la sanitat pública, senyor Salellas. Això no és patrimoni de ningú en exclusiva. Tots volem el millor hospital, el més complet i modern possible, i al servei de tot el territori. I no només els polítics, sinó també tots els agents laborals, socials, formatius i sanitaris amb qui ens hem reunit aquests mesos.

Des del govern de l'Ajuntament de Girona estem convençuts que la millor manera de garantir el paper del Trueta com a hospital de referència a la demarcació és no integrant-lo amb el Santa Caterina. Si hi afegim els criteris territorials i de gestió de serveis, creiem que Domeny és la millor aposta. No podem estar discutint eternament i tirar la pilota endavant per no prendre decisions. Els elements de debat ja els tenim sobre la taula, tots els hem exposat i la gran majoria ja ens hem decidit. Ara toca al Departament de Salut, quan es recuperi la normalitat democràtica, tirar endavant el millor projecte pensant en els ciutadans i en el territori.