El Banc dels Aliments celebra el 30è aniversari havent repartit prop de 25 milions de quilos de menjar, agraint «la solidaritat de Girona» i amb el propòsit de fer conèixer millor la seva activitat, tal com ahir va destacar el president, Frederic Gómez Pardo. Per aquest motiu, dissabte ensenyaran el magatzem nou en una jornada de portes obertes, explicaran en què consisteix la seva feina i respondran les preguntes dels visitants. Abans, demà a la tarda, tindrà lloc un acte institucional que reconeixerà la col·laboració de voluntaris i empreses.

El de Girona és el segon Banc dels Aliments més antic de l'Estat, fundat un any després del de Barcelona. Això era el 1988, quan l'entitat es va posar en marxa amb un pressupost de 1.300 euros, distribuint 5.000 quilos de menjar anuals entre 40 entitats i beneficiant 1.500 persones. Trenta anys després, l'organització, que el president va qualificar d'«independent, apolítica i aconfessional», treballa amb un pressupost de 97.000 euros, reparteix prop de 3 milions de quilos d'aliments a l'any entre 95 associacions i arriba a 35.620 persones d'arreu de les comarques gironines. El voluntari encarregat de l'organització del 30è aniversari, Josep Maria Pagès, va destacar aquest creixement, la col·laboració d'empreses i «la solidaritat de la ciutadania», que ha fet «un esforç molt gran». Aquesta implicació gironina és la raó principal per la qual el Banc «hem d'explicar molt bé què es fa», va subratllar Pagès i Frederic Gómez Pardo va admetre que encara hi ha moltes persones que no saben que reparteixen el menjar entre entitats solidàries i no el donen directament a persones particulars o que els supermercats que acullen el Gran Recapte també aporten menjar a posteriori.

El volum d'aliments recollits els dos últims anys registra una tendència a la baixa, que els responsables del Banc van atribuir a què demanen productes de més qualitat nutritiva. Aquest descens no significa que hi hagi menys població vulnerable amb necessitats alimentàries, tot i que el president va afirmar que «la nostra il·lusió màxima seria quebrar per manca de demanda d'aliments». El que sí s'ha detectat és una reducció del nombre de beneficiaris, que «en els anys més aguts de la crisi van arribar a un màxim de 42.000 persones i s'ha anat disminint una mica cada any», en part també -va explicar Gómez Pardo- a l'augment de controls. Per cobrir adequadament les necessitats, el Banc dels Aliments de Girona hauria d'atendre una població de 15.000 persones i no de 35.620, com va fer el 2017. Ara, la proporció entre menjar recollit i ciutadans fa que a cadascun li pertoqui una quantitat insuficient de 300 grams al dia o 89 quilos a l'any, «quan l'ideal serien entre 100 i 110», va aclarir el president.

D'altra banda, Gómez Pardo va assenyalar que al llarg dels 30 anys d'història del Banc dels Aliments a Girona tan sols han retirat el subministrament a 5 entitats que no reunien els requisits de la Unió Europea. En algun cas, es van detectar persones que obtenien menjar d'organitzacions diferents o que no en tenien la necessitat.

Dissabte, portes obertes

Aquest divendres a les 6 de la tarda, se celebrarà l'acte commemoratiu del 30è aniversari de la Fundació del Banc dels Aliments de les Comarques de Girona, durant el qual s'inauguraran les seves noves instal·lacions -al número 3 del carrer Palol d'Onyar de Girona, al costat del magatzem antic. El president farà el parlament inicial, al qual seguiran la projecció d'un vídeo commemoratiu i les intervencions de la responsable de Peixos Ros de Blanes i la directora de Càritas Diocesana de Girona, Gemma Ros i Dolors Puigdevall, respectivament. Tot seguit, s'entregaran diplomes de reconeixement a voluntaris i empreses. I l'endemà, es faran visites comentades al magatzem, organitzades en tres torns: a les 10, les 11 i les 12 del matí.