L'Audiència Nacional ha citat a declarar la quarta tinenta d'alcalde d´Esports i Educació de l'Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, com a investigada pel cas 3% de suposat finançament il·legal de CDC a través d'adjudicacions d'obres i serveis públics. La interlocutòria del magistrat José de la Mata acorda citar un total de 23 investigats per delictes com prevaricació, suborn, malversació, frau contra l'administració, finançament il·legal o blanqueig de capitals i fixa la declaració de Muradàs per al dia 15 de juny. Segons recull la interlocutòria, Muradàs va aportar «informació privilegiada» al conseller delegat de la constructora Oproler, Josep Manel Bassols (també exalcalde d'Anglès), quan era subdirectora d'Estudis i Coordinació del Departament de Governació. Per això, creu que hi ha indicis que podria haver comès un delicte de tràfic d'influències. Muradàs ha posat el seu càrrec a disposició de l´alcaldessa, que estudiarà si ho accepta.

La causa està oberta per delictes de prevaricació, suborn, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, malversació de diners públics, frau contra l'administració, blanqueig de capitals, finançament il·legal de partit polític, falsedat de documents mercantils i tràfic d'influències.

Segons recull la interlocutòria, quan Muradàs (que aleshores militava a Unió Democràtica) ocupava el càrrec de subdirectora d'Estudis i Coordinació va mantenir diverses converses amb el conseller delegat de la constructora Oproler, Josep Manel Bassols. «Una informació a la qual presumiblement accedeix en l'exercici del seu ­càrrec».

Quan es va destapar que el nom de Muradàs apareixia al sumari del cas 3%, la regidora va reconèixer que havia enviat informació sobre dos ajuntaments a Bassols però va dir que eren documents «públics» penjats a un web de la Generalitat (Municat). Per això, afirmava que estava «tranquil·líssima» perquè no tenia res «a amagar».

Els correus electrònics

La interlocutòria indica que li va donar «informació privilegiada» sobre dos ajuntaments: Llinars del Vallès i Tarragona. En un primer correu electrònic que el constructor va enviar a Muradàs el 30 d'abril del 2012 parlant sobre unes obres que licitava l'ajuntament de Llinars del Vallès. El mail transcrit diu: «Bon dia, Isabel. El dijous et va bé? M'interessa saber si l'Ajuntament de Llinars del Vallès està tan bé com diuen els seus pressupostos, licita una obra. Dimecres a les 10h seré a l'Ajuntament de Girona pel poliesportiu Montfalgars, sembla que tenen a punt la licitació. Ens veiem».

En el cas de Tarragona, els indicis són un arxiu digital Word que Muradàs va fer arribar a Bassols el 9 d'abril del 2012 i que s'anomenava «Tarragona 2010.doc». La resolució detalla que el document tenia quatre pàgines i tractava sota la situació economicofinancera de l'Ajuntament de Tarragona. «Desglossa l'estructura econòmica dels pressupostos, els ingressos corrents, les despeses corrents, l'estalvi pressupostari, la inversió, el deute i el romanent de tresoreria», desgrana.

Després de deixar Unió, Muradàs va passar a militar a Demòcrates però el març de l'any passat es va donar de baixa. Aleshores va al·legar que ho feia per voluntat pròpia i no perquè hagués rebut pressions. Manté l'acta de regidora tot i que la Comissió de Garanties de Demòcrates va recomanar que li exigissin que la deixés.

El càrrec, a disposició

Al vespre, l´equip de govern de CiU al complet va enviar un comunicat on afirma que manté «la confiança en la innocència» de Muradàs i demana «respecte» cap a la seva persona mentre el procés judicial que està «en una fase molt inicial». Apel·la a la «presumpció d´innocència» i lloa la seva feina i «bons resultats» «innegables» al capdavant d´Esports i Educació. Muradàs ha posat el seu càrrec a disposició de l´alcaldessa per centrar-se en la seva defensa. Marta Marenas, ha agraït el gest i es pendrà uns dies per «prendre una decisió». La CUP considera «imprescindible» que l'Ajuntament es desvinculi de qualsevol acusació de corrupció.