Isabel Muradàs va signar ahir mateix la renúncia a l´acta de regidora de l´Ajuntament de Girona. Divendres havia posat el seu càrrec a disposició de l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en ser citada a declarar com a investigada pel cas 3% de suposat finançament il·legal de CDC a través d´adjudicacions d´obres i serveis públics. Madrenas va acceptar dilluns la renúncia de Muradàs i ho va comunicar al vespre. Poc després trucava al número 21 de la candidatura i actual director dels serveis territorials d´Esports de la Generalitat, Pep Pujols, per oferir-li entrar a l´equip de govern. Aquest va acceptar. Ahir al matí, l´alcaldessa ho va fer públic. Pujols, en una primera trucada hauria acceptat assumir la regidoria d´Esports i, en una segona, l´endemà, també la d´Educació.

Madrenas va assegurar que està convençuda de la «total i completa innocència» de Muradàs. També va defensar la feina feta per la que fins ara era la quarta tinenta d´alcaldia al capdavant de les regidories d'Educació i Esports al llarg de set anys. No obstant això va explicar que havia acceptat la renúncia de Muradàs: «Sempre he cregut que els càrrecs públics hem de tenir una alta dosi de responsabilitat ètica i moral i aquesta exigència que sempre he defensat m´obliga a prendre aquesta decisió. Ho lamento profundament perquè confio en la seva honestedat sense fissures, igual com tot el govern. Ha estat una peça imprescindible en el projecte d´aquest govern en els darrers set anys», va explicar l´alcaldessa.

Isabel Muradàs ja s´ha posat en contacte amb un advocat per defensar-se en la declaració del 15 de juny a l´Audiència Nacional davant del magistrat José de la Mata que l´investiga per un presumte delicte de tràfic d'influències per donar «informació privilegiada» al constructor Josep Manel Bassols (també exalcalde d'Anglès), sobre dos ajuntaments (Llinars del Vallès i Tarragona). Hauria estat durant l´any 2012, on a més de regidora era la subdirectora d'Estudis i Coordinació del Departament de Governació de la Generalitat.

«Plego per coherència»

Sempre ha defensat que aquesta informació que s´esmenta eren documents «públics» penjats i consultables en un web de la Generalitat (Municat). Muradàs ha preferit no fer declaracions i manté que abandona l´Ajuntamrent «per coherència i respecte» en referència a l´ètica que al seu parer han de demostrar els representants polítics.

La marxa de Muradàs provocarà un nou canvi a l´equip de govern, que ja ha patit modificacions per la marxa de ­Puigdemont a la presidència de la Generalitat i per la renuncia del qui va ser el seu primer relleu a l´alcaldia de Girona, Albert Ballesta. Tot plegat va provocar moltes renúncies de candidats de la llista de CiU fins arribar a Ballesta (número 19) i posteriorment per fer entrar Narcís Sastre (número 20). Ara serà Pep Pujols qui entrarà al consistori, assumint les responsabilitats Muradàs, tot i que no serà tinent d´alcaldia.

Pujols s´ha mostrat il·lusionat i «orgullós» que s´hagi pensat en ell. De moment, espera poder compaginar la feina a l´Ajuntament amb la que té a la Generalitat, on és responsable trerritorial d´Esports de la Generalitat. És llicenciat en Educació Física i té un màster en Direcció i Gestió Esportiva i era el capità del Valvi l'any 1988 quan va pujar a primera divisió. A més Pep Pujols forma part de l´executiva local del PDeCAT de Girona que lidera la mà dreta de Madrenas, Maria Àngels Planas, actual tinenta d'alcaldia d'Hisènda i Règim Interior.

Les regidories d´Educació i Esports que fins ara depenien d´una àrea amb una tinença d´alcaldia, liderada per la mateixa Muradàs, ara hauran de canviar-se de tinent d´alcaldia. Inicialment, l´equip de govenr preveu no atorgar a ningú la tinença d´alcaldia vacant i per tant, passarien de tenir-ne sis a cinc. Les regidories d´Esports i Educació hpodrien passar a l´àrea de Cultura, on és tinent d´alcalde Carles Ribas. Aquestes possibles modificacions s´hauran d´aprovar en un ple municipal, possiblement el del mes de juny, que és quan Pujols assumirà el càrrec de regidor. Madrenas espera que l´oposició no posi «pals a les rodes» per tiranr endavant aquests canvis en l´organigrama de govern.

La renúncia de Muradàs i la seva substitució per Pep Pujols va provocar la reacció del grup municipal del PSC. En un comunicat els socialistes -i exsocis de govern- van afirmar que «l'entrada com a regidor a l'Ajuntament de Girona del número 21 de la llista és un despropòsit que exemplifica la profunda inestabilitat, feblesa i manca de rumb de l'Ajuntament de Girona amb Marta Madrenas com a alcaldessa». Sobre la investigació a Muradàs, van indicar que «és el moment de tenir màxima prudència respecte d'Isabel Muradàs, perquè és la justícia qui ha d'establir què ha passat quan hi hagi sentència ferma». Finalment, no entenen que l'alcaldessa «prengui la decisió contrària de la que notificà als portaveus el 25 de maig passat».

Mentrestant, la CUP-Crida per Girona va insistir a «exigir» en el fet que «es donin explicacions públiques al ple municipal i que el govern activi un pla de mesures de transparència i de lluita contra la corrupció».