L'Ajuntament de Girona va retirar ahir un pont de fusta que hi havia en un dels estanys de les hortes de Santa Eugènia perquè s'havia podrit. Ara mateix, la infraestructura no tenia gaire utilitat i s'havia instal·lat més per estètica que per permetre el pas a cap indret concret, tal com ha exposat el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre.

Des de feia un temps, ja s'impedia el pas per aquest pont amb diferents cintes en ambdós costats per evitar cap incidència. El pont estava suspès a molt poca distància de l'aigua i amb el pas dels anys les fustes s'havien podrit. «Com que tampoc era un pas imprescindible i per motius de seguretat s'ha optat per retirar-lo», ha indicat Sastre. En aquest sentit, el responsable municipal ha recordat que «la seva retirada no perjudica el pas per l'espai ni la possibilitat de veure i gaudir del medi».

Properament, es col·locaran les fustes que tanquen l'accés a l'estany en aquest punt, tal com ho està a la resta. Els diversos estanys formen part del pla que va servir per ordenar les hortes, fa uns deus anys, i crear dos estanys que s'omplen amb aigua sobrant de l'aigua de rec de les hortes i de la séquia.

A banda de l'ordenanció de les hortes, amb la unificació de les casetes i les tanques, el Pla Espeical de les Hortes va contemplar la creació d'un parc un itinerari paisatgístic per a l'ús de vianants i i bicicletes i concebut com a zona d'oci.

Entre algunes de les mesures previstes, es va optar per potenciar l'horta ecològica i al parc fluvial hi es van generar els llocs amb aigua permanent per potenciar les comunitats d'amfibis. A més es va apostar per conservar les saules com a element identificador de les hortes així com recuperar elements arquitectònics destacats com el pont que ara s'ha tret, safarejos i masos.

La inversió va ser d'uns dos milions d'euros per tirar endavant un projecte que havia d'acabar amb la degradació de la zona per convertir-lo en un espai digne. Gran part del finançament es va aconseguir per mitjà del deu per cent que van pagar a l'Ajuntament els promotors que han tirat endavant les dotacions previstesals solars de just al costat, el Parador del, al costat dels Maristes. Més d'1,3 milions d'euros van servir per a tasques d'urbanització, uns 650.000 euros van servirper adquirir i expropiar terrenys i uns 60.000 per subvencionar millores per als usuaris.