Passaven pocs minuts de les nou del matí quan el fiscal anticorrupció José Grinda -acompanyat d'agents de paisà de la Guàrdia Civil- arribava a la plaça del Vi a peu i es dirigia cap a la seu de l'Ajuntament de Girona davant d'una gran expectació mediàtica. Fiscal i policies ho feien en marc d'una operació sobre el ja conegut cas Agissa, que té com a objectiu descobrir si es van cometre irregularitats en l'empresa mixta encarregada del servei d'aigües a Girona, Salt i Sarrià de Ter.

Aquesta era la segona vegada que el cos policial entrava a la seu consistorial -també ho va fer al setembre- per reclamar documentació sobre el cas Agissa. En aquesta ocasió, però, buscaven una informació molt concreta: com es va finançar la compra del fons d'art Santos Torroella

Ahir no es va veure cap agent de la Guàrdia Civil vestit amb uniforme ni cap vehicle logotipat. Els únics que sí que anaven amb uniforme eren agents de la Policia Municipal de Girona i un binomi dels Mossos que van estar tot el matí a la plaça. Per precaució, es van activar dues furgonetes dels antiavalots de la policia catalana, que estaven a la Rambla.

La jornada va ser llarga. Van arribar pels volts de les nou del matí i tot el seguici policial -una desena d'agents- i judicial van enfilar cap a Secretaria i Intervenció per demanar expedients econòmics. El cap de la Policia Municipal els va acompanyar per les dependències.

La comitiva va estar durant més de quatre hores a l'ajuntament i es va endur diversos expedients. Segons fonts de l'equip de govern, alguns dels documents que van requisar ahir la policia ja els tenia del primer cop que van fer el requeriment el setembre passat. Per evitar trobar-se amb els periodistes, la Guàrdia Civil i el fiscal anticorrupció van sortir cap a la una del migdia -quatre hores després d'haver entrat- per una porta del darrere.

Mentre la policia era a les dependències i s'apuntava que al centre d'aquesta branca de la investigació hi pot haver Carles Puigdemont, van arribar més periodistes. Mentre això succeïa a Girona, la Guàrdia Civil també requeria documentació als ajuntaments de Salt i Sarrià de Ter, ja que Agissa també gestiona el servei d'aigües d'aquests dos altres municipis. Com ja ha passat en altres ocasions, la plaça del Vi es va anar emplenant de curiosos i regidors, com el representant de la CUP Lluc Salellas i l'advocada de la formació, Montserrat Vinyets.

La CUP va querellar-se el 2015

Vinyets va recordar que els cupaires van ser els que van treure el cas a la llum. La CUP va presentar una querella davant la fiscalia contra la societat Girona SA, el 2015. Dos anys més tard, la Fiscalia Anticorrupció va entrar al cas. Ara, però, com deia la lletrada, «s'està investigant la compra del Fons Santos Torroella amb el cànon de l'aigua, un fet que no formava part de la querella». La formació també va dir que quan s'aixequi el secret d'actuacions «demanarà que se separin les causes».

Salellas va recordar que la CUP sempre s'ha oposat a comprar el fons d'art i va criticar «una manca de projecte i de planificació museística a la ciutat» i que es tinguin «les obres guardades en un magatzem». També va ressaltar que al seu dia ja van posar en dubte la proposta de finançament de la compra. Finalment va criticar la Fiscalia de l'Estat per fer un «xou mediàtic» que tenia com a objectiu, segons ell, tapar casos de corrupció «de la resta de l'Estat».