El secret millor guardat dels últims mesos a Girona s'ha desvetllat aquest matí. La gala de lliurament de els Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi), vetada a la ciutat de Girona, se celebrarà finalment a al Mas Marroch de Vilablareix. El jugador de bàsquet de la NBA Pau Gasol, al costat de la nedadora paralímpica Teresa Perales i del cardiòleg Valentí Fuster, inaugurarà el proper 28 de juny al centre d'esdeveniments del Celler de Can Roca.

La jornada que anualment organitza la FPdGi trasllada així aquesta cerimònia a aquest espai dels germans Roca, conegut com Mas Marroch i ubicat al municipi de Vilablareix, mentre que les activitats programades per al segon dia, en aquesta ocasió la trobada "Rescatadors de talent ", es duran a terme a l'Hotel Camiral de Caldes de Malavella.

Les dues instal·lacions succeeixen l'Auditori de Girona, escenari fins ara de la gala i del gruix de la programació d'aquest esdeveniment que fomenta el talent i l'esperit emprenedor entre els joves, després que l'ajuntament anunciés en plena tensió pel procés sobiranista que estaria en obres en aquestes dates. L'ajuntament de Girona, que ha declarat el rei Felip VI persona non grata, també vol plantejar al patronat de l'Auditori de Girona que aquesta instal·lació no aculli mai més actes de la Fundació Princesa de Girona

Segons informa l'organització, Pau Gasol, Teresa Perales i Valentí Fuster protagonitzaran un debat que obrirà la vetllada de dijous i donarà inici a dos dies en els quals l'ocupabilitat, la sostenibilitat i la promoció del talent jove seran els fils conductors.

La FPdGi convida a Gasol, Perales i Fuster per ser, segons detalla en un comunicat, "un clar referent per als joves com a exemple de treball i talent al servei de la societat".

"Tots tres han definit la seva trajectòria vital per la creativitat i la capacitat innovadora en les seves professions, convertint-se així en exponents tangibles de com assolir l'excel·lència en cadascun dels seus camps amb esforç i humilitat", afegeix la nota.

Com serà la cerimònia de lliurament

La cerimònia de lliurament de premis comptarà també amb la participació de diversos guardonats d'altres edicions com són Sergio Álvarez, Leiva, Borja Ibáñez, Miriam Reyes i Auxiliadora Toledano.

Els assistents a la gala podran escoltar les granadines Estrella i Soleá Morente, aquesta última una de les premiades d'aquest any, acompanyades per la Jove Orquestra d'Extremadura, dirigida per Andrés Salado, qui va obtenir el reconeixement de la FPdGi en la categoria d'Arts i Lletres el 2016.

L'acte de dijous culminarà amb les paraules d'un dels guardonats en representació de tots els seus companys i del discurs del Rei Felip VI.

Els Premis FPdGi estan dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz i reconeixen la trajectòria de joves d'entre 16 i 35 anys, així com la d'una entitat que treballi per aquest sector de la societat.

Els guardonats d'aquest any

Els guardonats d'enguany són Soleá Morente i el violoncel·lista madrileny Pablo Ferrández (Arts i Lletres ex aequo), l'enginyera Càceres Maria Escudero i el químic sevillà Guillermo Mínguez (Investigació Científica ex aequo), l'enginyer barceloní José Miguel Bermúdez (Empresa), l'emprenedora social madrilenya Arancha Martínez (social) i l'organització francesa Article 1.

Els Reis d'Espanya lliuraran els premis durant la cerimònia, que donarà pas al dia següent a la celebració d'un dels dos programes centrals que desenvolupa la FPdGi, el conegut com "Rescatadors de talent".

"Rescatadors de talent"

Aquesta acció s'adreça a joves d'entre 20 i 30 anys amb formació superior que es troben en situació d'atur, subocupació o buscant la seva primera feina per tal de promoure la mobilitat social i la meritocràcia en l'accés al món laboral.

Actualment, més de 3.000 joves figuren registrats en el programa, que ofereix un tutelatge professional a càrrec d'alts directius de 31 empreses participants, així com formació en els seus centres de desenvolupament i la confecció d'una borsa de treball.

A aquest esdeveniment estan convocats els joves i els mentors i intervindrà la investigadora especialitzada en interacció entre éssers humà i ordinadors Amber Case amb una ponència inaugural d'aquest segon dia d'activitats.

Aquesta jornada inclourà també tallers, tertúlies i ponències a càrrec de destacats experts de l'àmbit de la innovació i la tecnologia.