Les formes s'han suavitzat i són «amables». Però el fons, en tot allò que fa referència a la situació de Catalunya, es manté igual que quan governava el PP. I fins i tot, en aquells temes que fan referència a la ciutat i al territori, s'ha anat «a pitjor». Aquesta és la conclusió que treu l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, de la reunió que va mantenir dimarts amb el nou subdelegat de l'Estat a Girona, el socialista garrotxí Albert Bramon.

Les respostes de Bramon van ser, segons l'alcaldessa, «idèntiques a les que en el seu moment donaven els del PP» quan, durant la trobada, van parlar sobre el dret a l'autodeterminació, la construcció de la República i el «desgreuge» de l'1-O. Per això, la també diputada al Parlament va assegurar que no té «massa esperances» en què l'arribada dels socialistes a la Moncloa suposi cap canvi.

«Jo no vull un govern que sigui simpàtic sinó efectiu, i que defensi els drets i les llibertats reconegudes universalment», afirmava en referència a l'executiu estatal. «I de moment, jo no he vist cap gest en absolut que em porti a pensar que hi ha una política diferent de la que duia a terme el PP», afegia.

Segons l'alcaldessa de Girona, la reunió amb Bramon li va servir per confirmar que el PSC és un partit «carrincló i antiquat», perquè es manté «ancorat en una defensa acèrrima de la Constitució». Un document que per a ella ja ha quedat «absolutament superat».

A més, Madrenas o entén per què els socialistes no defensen el dret a l'autodeterminació dels catalans. «I això és encara molt més cínic venint del PSC, perquè fa anys ho havien fet», va assegurar. «No és lògic que defensin el dret a l'autodeterminació dels sahrauís, però no del poble català; o això és cinisme o van molt perduts, i espero que es retrobin», reblava.

Replantejar el baixador, «inaudit»

Durant la reunió de dimarts, l'alcaldessa i el subdelegat també van tractar aquells projectes de l'Estat que fan referència a la ciutat i al ter­ritori. Entre d'altres, les reposicions que queden pendents per l'obra del TAV -sobretot, plaça Espanya- o el nou Arxiu Provincial. «Amb tots aquests temes, de fet, estem treballant directament amb els Ministeris i no hem deixat de fer-ho mai», va dir afegint que «tant abans com ara», en referència a l'etapa del PP a la Moncloa.

Sí que l'alcaldessa, però, no va voler passar per alt la intenció de l'Estat de replantejar-se el baixador del TAV a l'aeroport (que portava aparellada una inversió de 55 milions d'euros). De fet, per a Madrenas, aquest projecte és el que fa decantar la balança i la porta a dir que, d'entrada, amb l'arribada dels socialistes «s'ha anat a pitjor» en temes de ciutat i territori.

«El baixador suposa un avenç important per al territori», va recordar. «S'havia pactat i consensuat amb els agents socials i econòmics i el Govern espanyol; i ara, en tan sols quatre dies, em sembla inaudit que el subdelegat el qüestioni», va concloure l'alcaldessa.