El compromís de l´equip de govern de celebrar una reunió de la comissió de seguiment de les obres del Tren d´Alta Velocitat (TAV) al seu pas per Girona ha durat una sola convocatòria. La segona trobada havia de fer-se aquest dilluns vinent però l´equip de govern ha decidit ajornar-la, sense esmentar cap nova data.

El motiu esgrimit per l´alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), en un comunicat és que «en aquests moments les propostes presentades pel Ministeri de Foment, a través de l´ADIF, estan en estudi per part dels serveis tècnics d´Urbanisme i l´àrea de mobilitat de l´Ajuntament, conjuntament amb els tècnics de l´empresa Infraes SA».

Per la redacció del text, es dedueix que aquestes propostes podrien ser noves i que Foment les hauria tramès a l´Ajuntament de Girona fruit de la primera i única reunió que per ara ha celebrat la comissió de seguiment de les obres del TAV. En aquesta reunió a més de l´alcaldessa i de portaveus de totes les formacions polítiques hi havia tècnic i assessors. En aquella reunió es va elaborar un document conjunt amb les aportacions de totes les formacions.

Entre les prioritats de treball de l´Ajuntament es va esmentar la necessitat de disposar amb antelació de tota la informació de les obres per poder informar degudament els veïns i assegurar que no queda afectada la mobilitat a les zones del nord i el sud de la ciutat on el tren passarà a l´aire lliure. També garantir la seguretat per als ciutadans i els edificis al llarg de totes les obres i s´apel-la a la voluntat de fer un concurs d´idees per dissenyar la futura estació, amb l´objectiu d´evitar l´afectació al parc Central.

La portaveu del grup municipal de CiU, Zoila Riera, ha lamentat que l´equip de govern (PSC, ERC i ICV-EUiA) hagi «pervertit l´esperit de la comissió de seguiment» de les obres del TAV. A parer de la portaveu nacionalista és un «error greu» haver trencat el consens. Riera considera que l´equip de govern ha decidit treballar les propostes que arriben des de Madrid «a dues velocitats», una només amb l´equip de govern i una altra a amb totes les formacions quan els primers ja han pres les decisions. En aquest sentit ho compara amb una comissió informativa anterior a un ple municicipal, en què l´equip de govern informa l´oposició de les decisions que es volen prendre.

Segons la portaveu nacionalista «des de CiU i també des de l´altra força de l´opsoció, el PP, s´ha demostrat que en aquest tema volem fer pinya i defensar els acords que vam aprovar en un ple» respecte al pas del tren.

Igual de contundent s´ha mostrat la portaveu del PP, Concepció Veray. La dirigent popular considera que tot plegat «és una presa de pèl» i sospita que la comissió de seguiment de les obres s´hagi creat «només per quedar bé». Veray recorda que el PP també representa els gironins i que la decisió demostra que l´equip de govern actua de manera «sectària».

La portaveu del grup municipal del PP acusa l´equip de govern de «trencar el consens» i de voler fer «les coses a les nostres esquenes» i reclama el dret de l´oposició a prendre part tant «quan es tinguin respostes de Foment» com «quan es decideixi què dir». «Volem que sigui una comissió de seguiment i no informativa», explica Veray, que insinua que l´equip de govern «vol explicar-hos ho tot quan ja estigui tot fet».La dirigent del PP considera, finalment, que «sembla que se´ns vulgui amagar alguna cosa» i declara que possiblement és conseqüència del fet que a Madrid i a Girona governa «el mateix color».