Les associacions defensores dels drets dels animals adverteixen que la xifra d´abandonaments de mascotes domèstiques a l´estat espanyol és de 150.000 casos cada any. La compra compulsiva d´animals de companyia per les festes nadalenques, com a regals especialment per a la mainada, s´assenyala com una de les causes.

El president del l´entitat Rl Refugio, Nacho Paunero, ha lamentat que aquesta xifra d'abandonaments porti estancada durant cinc anys. «El més lògic seria que a-questa anés millorant amb el temps, però, la tendència ha estat a mantenir-se, i no esperem ni de bon tros novetats el 2011» ha sentenciat. L'associació Defensa de l'Animal Zamora xifra en el 60 per cent el percentatge de mascotes regalades aquestes dates que acaben abandonades o maltractades.

Amos responsables

En aquest sentit, Paunero ha apuntat que, mentre les èpoques de vacances són les més propícies per adoptar, «tots els mesos de l'any són sensibles a l'abandonament i al maltractament», de manera que ha instat a potenciar la tasca de sensibilització, i ha incidit en aspectes com l'esterilització que, segons explica, «podria ajudar a reduir d'una manera important els abandonaments». Per això, des de l´entitat El Refugio (www.elrefugio.org) s'ofereix una sèrie d'avantatges a les famílies que decideixen tenir una mascota de forma responsable, ja que en el seu centre tenen animals ja vacunats, desparasitats i esterilitzats. «No importa el tipus de mascota que es vulgui tenir, l'important és tenir clar que serà un més de la família, a partir d'aquí, no hi haurà cap problema», ha sentenciat.

Un altre dels temes que destaquen les protectores d'animals és el «negoci negre» que hi ha darrere de molts dels cadells exposats a les botigues de mascotes. «Si la gent imaginés una gossa engabiada i maltractada criant aquests cadells que es disposa a comprar, segurament, en algun país de l'Est, s'ho pensaria abans de comprar-la», ha postil·lat la portaveu de la Societat Protectora d'Animals i Plantes de Madrid, Arancha Sanz.

Aquesta advocada ha recordat que els animals «no són joguines» i, per tant, «s'han d'adquirir amb un compromís a llarg termini». A més, ha afirmat que existeix una «sobrepoblació» de gossos i gats i, no obstant això, hi ha «pocs amos responsables». Per això, ha demanat a les administracions que entenguin que «la solució està en l'esterilització obligatòria, com ja es fa en països del nord d'Europa, i on l'abandonament està pràcticament eradicat».