Cada cop hi ha més famílies que quan arriba l´època de vacances no volen deixar la seva mascota a casa i se l´emporten de viatge amb ells. Això significa pels hotels ampliar la seva oferta d´allotjament i acceptar animals domèstics.

Segons la Guia per viatjar amb animals de companyia de la Fundació Affinity 2012, el 22% dels hotels a Espanya n´admeten i, concretament, Catalunya és una de les comunitats autònomes on hi ha més hotels pet-friendly, uns 678 en total. Amb aquest increment de l´oferta, Espanya comença a igualar-se amb la resta d´Europa, on aquesta manera de viatjar està més consolidada.

Ara bé, viatjar amb el nostre gos o gat pot fer pujar considerablement el preu del viatge i, en temps de crisi, és un aspecte a tenir en compte. María Azkargorta, directora de la Fundació Affinity assegura que «viatjar amb el nostre gos o gat no té per què suposar un gran increment del cost del viatge si es planifiquen bé les vacances i s´elegeix un destí i allotjament apropiats. Això és possible gràcies a cases rurals, càmpings o alguns hotels que, per un petit suplement, permeten que ens allotgem amb el nostre gos o gat i, a més, ens ofereixen serveis molt útils per a ells».

De tots els establiments pet-friendly que existeixen, les cases rurals i els càmpings són els més barats i actualment, el 81% accepten mascotes, cosa que posa Catalunya al capdavant de la llista pel que fa a l´oferta. Ara bé, s´ha de tenir en compte que també hi ha altres famílies que prefereixen deixar les seves mascotes en residències. En aquest cas, la Guia també els pot ajudar recomanant-los possibles llocs on cuidaran els seus gossos o gats tal com es mereixen.

En definitiva, la Guia per a viatjar amb animals de companyia de la Fundació Affinity vol ser una eina útil per a totes aquelles persones que estimen els animals i volen gaudir de la seva companyia, inclús quan viatgen. I és que ja ­diuen que «el gos és el millor amic de l´home». Al llarg dels 11 anys que fa que s´edita la Guia s´ha convertit per a molts propietaris en un manual indispensable per poder viatjar amb total tranquil·litat amb el seu gos o gat. I és que no s´ha d´oblidar que ells també són un membre més de la família.

Viatjar ja és complicat de per si, però si es va amb la mascota, encara més. Per això, la Guia posa a disposició dels propietaris una sèrie de consells i requisits a tenir en compte a l´hora d´emprendre qualsevol viatge. Entre aquests s´hi troben, per exemple, quin mitjà de transport és el millor per a la família i l´animal, quines companyies aèries accepten animals, què hem de tenir en compte quan viatgem a l´estranger amb la nostra mascota, quant costa allotjar-se amb un animal de companyia i moltes més recomanacions i qüestions d´interès per als propietaris que faran que viatjar amb les seves mascotes no sigui una odissea sinó un passeig per diferents indrets del món.