L'afganès, o llebrer afganès, és un gos gros de pèl llarg i fi; una de les races de gossos més atractives i boniques. Però la seva bellesa no es limita al seu exterior. És un gos summament intel·ligent i astut, que camina amb un estil majestuós com si fos l'amo del món. Però quan corre, ho fa com a llebrer que és. Pot superar els 60 quilòmetres per hora, i en terrenys muntanyencs no té comparació. És capaç de canviar de rumb, fent firs de fins a de noranta graus, sense disminuir la velocitat. També pot mantenir indefinidament un trot d'uns 20 quilòmetres per hora sense demostrar cap símptoma de fatiga. L´origen d´aquest gos es calcula se situa milers d'anys enrere.

Mascota intel·ligent

Aquesta raça és molt exigent pel que fa a la cura del pèl. És un pèl preciós que no emet cap fortor, però cal mantenir-lo apropiadament. Es triga molta estona a raspallar-lo i cal fer-ho acuradament almenys una vegada per setmana, si és que se´l vol veure en la seva màxima esplendor.

Un altre problema és que és un gos gros que requereix atenció i exercici. Els experts suggereixen que es cansi diàriament. En cas de no fer el seu exercici diari es pot tornar intranquil dins de la casa, i acabar malmetent uns quants mobles i ornaments. L'sfganès és un gos summament intel·ligent, però no necessàriament obedient. També és extremadament murri, la qual cosa li era necessari per caçar les feres grans, però usa la seva agilitat mental per fer el que estimi convenient i sortir-se amb la seva, en comptes d'obeir instruccions. Es clar, si s'aconsegueix ensinistrar, el seu estil i la seva bellesa son l'admiració de tothom. Encara que això tal vegada sigui millor deixar-ho a les mans d'experts perquè aquest gos reacciona de manera molt diferent a la majoria de les altres races.

A les comarques de Girona hi ha la residència Dog Center de Vidreres, que dirigeix Philippe Gallardo, conegut arreu pels seus afganesos, raça a la qual ha dedicat més de 30 anys de la seva vida, havent recollit molts premis i rècords importants. Molts dels gossos afaganesos ensinistrats per ell han fet història, tant en exposicions com perquè ha assolit una línia de reproducció d'alt pedigree.

Actualment Gallardo té una residència per a mascotes a Vidreres. que és com una mena d´hotel de cinc estrelles, on els animals es troben molt ben tractats, com a casa seva, mentre els seus amos estan de viatge o de vacances.