L'Associació de Veterinaris Espanyols Especialistes en Petits Animals (AVEPA) ha criticat en un comunicat que la pujada de l'IVA dels serveis veterinaris per a mascotes, que passarà del tipus reduït actual (8 per cent) al nou tipus general (21 per cent ), pot "repercutir de manera preocupant en la salut pública".

En aquest sentit, l'associació ha afirmat que hi haurà "més possibilitats d'aparició de malalties transmissibles a l'home", i alhora ha assenyalat que la pujada també pot "afectar la salut individual de les mascotes" per la probable disminució de visites al veterinari. A més, ha incidit que aquesta situació generarà més abandonaments d'animals.

Així mateix, AVEPA ha denunciat el "greuge comparatiu" que, segons ell, suposa que els serveis veterinaris per a explotacions ramaderes sols experimentin un increment de l'IVA del 8 al 10 per cent, en mantenir el tipus reduït.

"El servei veterinari per a les nostres mascotes, membres integrats en les nostres unitats familiars, és un servei sanitari bàsic, per a elles i per als que convivim amb elles, i com a tal s'hauria de considerar també el seu tractament impositiu de l'IVA per igual com les altres espècies d'animals en explotacions ramaderes, com així passa en altres països ", ha afegit.

Finalment, AVEPA ha destacat que segueix en contacte amb els òrgans col·legials de representació professional, als quals ha ofert la seva col·laboració en la seva interlocució amb l'Administració.