Això ens pot generar accidents en què desgraciadament les dues parts sempre surten perdent. Recomano àmpliament que els nens convisquin amb animals de companyia, en aquest cas amb els gossos, però també hi ha d'haver regles per generar una sana convivència entre tots dos.

Per aconseguir que els dos de la casa es transformin en els millors amics hem de seguir una estratègia. Alguns gossos poden percebre els nadons com un mamífer ­es­trany i una possible peça de caça, sobretot aquells que mai han vist un nadó i, per tant, no poden reconèixer-lo com una cria dels éssers humans. Per ajudar a prevenir accidents hem de prendre certes precaucions.

Hem d'assegurar-nos que el nostre gos no tingui cap problema de comportament. Generalment ­nosaltres no li veiem cap defecte, però aquests poden sortir en interactuar amb un nadó, i llavors seria un gran problema. Tot el procés d'aclimatació es divideix en tres parts: 1. El temps previ. 2. La presentació. 3. La convivència.

Pel que fa al temps previ, aquest període serà en el que organitzarem els temps i canvis a la casa per acostumar el nostre gos a ells i que no els relacioni amb l'arribada del nadó. Com que els gossos són animals de costums, abans de l'arribada del nadó haurem de fer que facin seva una nova rutina. Recomano designar la ubicació del menjar, del seu llit i espai d'esbarjo com si el nadó ja fos a casa. Cal limitar les zones en les quals no es vol que entri el gos, fins i tot utilitzant barreres físiques. Cal designar un espai de 20 minuts diaris a raspallar, jugar, acariciar i conviure amb ell, el que sapiguem que podrem seguir duent a terme en presència del nadó. Els passejos i l'hora de dinar també han de tenir un horari especial, el qual, en la mesura possible s'ha de respectar cada dia. Recomano exercitar els gossos de 30 a 45 minuts diaris, i una bona idea és portar-los lligats amb un carret als matins o tardes i portar-lo ell sol a les nits. Serà meravellós passejar el nadó i el gos junts.

Les olors noves li criden molt l'atenció, per això recomano deixar que olori el talc, loció, bolquers, roba, etc. Cal utilitzar els productes i mentre ho fem donar-li premis quan està en un estat tranquil i submís. Això farà que relacioni aquesta olor amb alguna cosa agradable. Cal col·locar per tota la casa roba i joguines del nadó i seguir el gos. Cal deixar que les olori, però si vol agafar-les cal dir la paraula «No» i allunyar-lo del lloc. Quan ignori els objectes cal donar-li un premi i una carícia, animar-lo amb paraules, això reforçarà l'aprenentatge.

No es pot deixar que el gos jugui amb la roba del nadó. Cal revisar les joguines del gos i comparar-les amb les del nadó, buscant deixar només les que no s'assemblin i substituir les semblants per aquelles de formes inusuals. Això l'ajudarà a respectar les joguines del nadó. Quan neixi el nadó, cal portar roba que hagi utilitzat a casa i repetir l'exercici de deixar-la per tota la llar. Cal premiar-lo quan està tranquil i corregir la sobreexcitació. També cal portar roba a un passeig amb el gos.

Pel que fa a la presentació, aquest moment és vital per a l'èxit, si ho fem de manera correcta, amb calma i paciència. Abans de presentar el gos al nadó, suggereixo fer un passeig d'almenys 30 minuts al gos, si arriba cansat i amb menys energia, les seves reaccions seran en general més tranquil·les. La salutació ha de ser tranquil·la i cal evitar tons de veu que incitin al joc. Recomano més aviat un massatge amb el gos assegut o estirat per tranquil·litzar abans de presentar-lo al nadó. Hem de corregir qualsevol comportament indesitjat amb la paraula «No» i premiar un estat estable amb menjar, carícies i veu suau. Si l'estat d'excitació persisteix i puja de nivell, hem de retirar el gos i aïllar-lo uns instants, quan es torni a tranquil·litzar repetir l'exercici. Fer això fins que el gos s´assegui i ignori el nadó. Hem d'evitar pressionar el gos. Tots els gossos són diferents, hi haurà qui a la primera s'adapti i alguns que necessitin més temps. Cal usar tot el temps i dies necessaris per fer la presentació. Cal fer-ho de manera gradual i al ritme del gos.