La Plataforma Gatonera, amb al suport de l'Ajuntament de Barcelona, ha llançat una campanya de sensibilització per tallar l'increment d'abandonament de gats, la superpoblació de felins a la ciutat i encoratjar una tinença responsable d'aquests animals, la principal mascota de companyia a les llars espanyoles.

Amb el lema "El meu benestar, la teva responsabilitat", la campanya de la Plataforma Gatonera ofereix informació sobre com cuidar els gats, que és el principal animal de companyia a Europa i Estats Units, encara que, segons les entitats de protecció dels gats, hi ha un desconeixement important de les seves necessitats.

El personatge "Gat Paco" és el protagonista de la campanya i l'encarregat d'explicar als propietaris les condicions que han de complir per ser responsables amb el seu animal, segons la Plataforma Gatonera, entitat creada el 2005 i que agrupa 19 associacions de protecció d'animals.

"Divulgació i conscienciació com a millor antídot per pal·liar les conseqüències de la tinença irresponsable de gats" és l'objectiu d'aquesta primera campanya sobre tinença responsable d'aquests animals, segons els organitzadors, que expliquen que "un gat no és un gos petit".

"Només a la UE, el 2010 hi havia més de 64 milions de gats de companyia, un animal que s'adapta fàcilment a l'estil de vida de les societats urbanes actuals, però detectem un important desconeixement de les seves necessitats i etologia particular diferent de la dels gossos", ha explicat la presidenta de Plataforma Gatonera, Agnès Dufau.

La campanya s'articula entorn de cinc eixos: el coneixement i l'atenció del gat, la necessitat d'identificar-los amb un xip, l'esterilització com a control de la superpoblació felina, la vacunació i seguiment veterinari i la prevenció de l'abandonament.

"Volem garantir un alt nivell de benestar per als gats però també permetre una bona convivència dels animals en una societat evolucionada com la nostra", ha dit Dufau.

La Plataforma Gatonera ha recordat l'obligatorietat legal, sovint desconeguda, d'identificar i censar els gats.

A més, la campanya centra els seus esforços a evitar la principal conseqüència del comportament irresponsable: l'abandonament i, per tant, la superpoblació felina als carrers de les ciutats.

Dufau ha advertit que "les entitats que treballem amb gats estem desbordades davant l'allau d'animals que malviuen als carrers. Un fet que es podria evitar fàcilment amb l'esterilització dels animals de companyia i amb el compromís de tots els propietaris amb una tinença responsable".

La campanya, que inclou anuncis originals a Internet i les xarxes socials, ha començat avui amb el repartiment a les principals clíniques veterinàries de la demarcació de Barcelona d'un pòster i un 'flyer' informatiu de la campanya, encara que la principal activitat es concentrarà a Internet.

Així, el web www.lawebdelgatopaco.org centralitzarà tots els consells i informació útil sobre tinença responsable de gats i el 'Gat Paco' tindrà una destacada presència a les xarxes socials.

"La campanya serà divertida i diferent, ja que és un gat qui, per primera vegada, parlarà a les xarxes i es dirigirà als propietaris per divulgar bones pràctiques. Però els continguts han estat especialment dissenyats amb el suport d'especialistes, cosa que garanteix la solidesa i la base científica dels consells que donarà", ha explicat la presidenta de la Plataforma Gatonera.

A més, el 'Gat Paco' demanarà la participació activa dels usuaris en les principals xarxes socials. Amb el hashtag #responsableconmigato es pretén que els usuaris de Twitter publiquin per què es consideren propietaris responsables.

Amb la mateixa etiqueta es podran publicar fotos dels gats a Instagram. I, a Facebook, les imatges es podran publicar al mur de la campanya: www.facebook.com/GatoPacoMiau.