Els gossos són capaços d'aprendre, retenir en la memòria i recordar després d'una aturada breu les accions que els ensenyen els humans, segons un estudi publicat ahir a la revista Animal Cognition.

L'estudi el van dirigir Claudia Fugazza i Adám Miklósi, de la Univesidd Eötvös Loránd d'Hongria, que han indicat que aquesta imitació diferida proporciona la primera prova de la capacitat cognitiva dels gossos per a codificar i recordar accions.

Els gossos domèstics són particularment receptius als gestos i comunicacions humanes. Aprenen perquè observen atentament els humans i reben fàcilment la influència humana en situacions d'aprenentatge.

La convivència amb grups socials humans pot haver afavorit la capacitat dels gossos per aprendre dels humans, assenyalen els autors. Fugazza i Miklósi van observar si els gossos tenen la capacitat cognitiva de la imitació diferida.

Els amos de vuit gossos adults els van entrenar amb el mètode de "fes el que jo faig", desenvolupat per Fugazza, i després els van fer esperar intervals de 5 a 30 segons abans de permetre que copiessin l'acció humana observada, per exemple, caminar al voltant d'una galleda o anell.

Els investigadors van observar si els gossos eren capaços d'imitar les accions humanes amb dilacions de 40 segons a 10 minuts, períodes en els quals van distreure als gossos encoratjant-los a prendre part en altres activitats.

Els científics buscaven proves de la capacitat dels gossos per codificar una acció i per recordar-la després de l'interval.

"La propietària Valentina va fer que el seu gos Adila es quedés quiet i la observés, sempre en la mateixa posició", va explicar Fugazza posant com a exemple un dels experiments.

"Es van triar tres objectes a l'atzar i es van posar al terra cada un d'ells a la mateixa distància d'Adila", afegeix. "Quan Adila estava en posició d'espera, Valentina va demostrar una acció relacionada amb l'objecte, per exemple tocant una campana amb la mà".

Després Valentina i Adila van emprendre un esbarjo i van ser darrere d'un biombo usat per ocultar els objectes, de manera que Adila no pogués mantenir l'atenció sobre la demostració observant l'objecte.

"Quan va acabar l'esbarjo, Valentina va anar amb el seu gos a la posició de partida i li va donar l'ordre 'fes-ho'", i Adila va realitzar l'acció que s'havia demostrat abans", fins i tot si l'ordre la donava una altra persona desconeguda per al ca.

Les proves demostren que els gossos són capaços de reproduir accions familiars i accions noves després de dilacions diferents.