Amb motiu del 25é aniversari de l'arxiu, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) ha presentat aquest dimecres el primer Estudi d'Animals de Companyia de Catalunya. L'estudi proporciona xifres dels serveis que ofereix l'AIAC en localització d'animals i tinença responsable i també sobre les tendències dels catalans pel que fa a l'espècie, raça i el nom de les seves mascotes. La presidenta del CCVC, Carmen López ha dit que l'arxiu també s'ampliarà a l'àmbit sanitari per "registrar el diagnòstic de malalties com la ràbia o la leishmaniosis".

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) ha presentat aquest dimecres el primer Estudi d'Animals de Companyia de Catalunya amb motiu del 25è aniversari de l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC). Aquest arxiu és una base de dades gestionada per el CCVC on es registren els animals de companyia identificats amb un microxip implantat per veterinaris.

Actualment l'AIAC compta amb 1.040.000 animals registrats, xifra que augmenta en 80.000 animals anuals. Per facilitar la localització d'animals, el CCVC té un servei d'atenció telefònica 24 hores 363 dies a l'any i en els darrers 10 anys s'han trobat més de 54.000 animals extraviats gràcies a aquest sistema de localització. Carmen López ha destacat la "tendència positiva" que mostren les dades de l'estudi, ja que el 2004 es recuperaren un 25% d'animals perduts mentre que l'any passat va estar un 64% de recuperacions. L'AIAC treballa conjuntament des del seu inici amb la 'Red Española de Identificación' (REIAC) i amb la xarxa europea EUROPETNET.

L'estudi mostra una mitjana de 5.000 animals recuperats a l'any gràcies a l'arxiu i al sistema de microxip. Carmen López ha dit que el CCVC facilita aquestes dades als ajuntaments per reduir el temps i la despesa de tornar els animals als amos. Per exemple, un gos perdut comporta una despesa d'1,7 euros al dia a la gossera. L'estudi també mostra que la tinença de gossos s'ha aturat mentre que la de gats ha augmentat a Catalunya. Els propietaris de gossos, gats i fures estan obligats a identificar l'animal a l'arxiu, mentre que en el cas dels animals exòtics és opcional. Segons fonts del col·legi entre un 50% i un 30% d'animals encara no estan identificats, però han destacat la tendència a fer-ho.

Registre sanitari

Des del CCVC es vol fomentar la "tinença responsable" dels propietaris d'animals per identificar-los a l'arxiu i anar amb compte de la sanitat l'actualització de l'arxiu (canvi de propietari, mort de l'animal). Carmen López ha dit que en el futur l'arxiu també contemplarà unes dades de malalties que afecten tant a animals com a éssers humans. La presidenta ha incidit especialment en la ràbia i la leishmaniosis, malalties "molt perilloses" i que "encara a Catalunya no és obligatori la seva vacunació". Malgrat que a l'estat espanyol la ràbia estava extingida, l'any passat va haver-hi un cas a Toledo perquè els propietaris havien viatjat a un lloc on sí existia la malaltia. Segons un estudi d'Affinity, hi ha prop de 30.000 animals abandonats a l'Estat espanyol.

El gos mestís i el gat europeu, les races d'animals més comuns a Catalunya

L'estudi ha marcat més d'un milió d'animals registrats, el 91% són gossos i un 7,6% gats. Les fures representen el 0,4% i els animals exòtics també el 0,4%. El gos mestís és la raça més comú a Catalunya, i també destaquen el yorkshire i el pastor alemany. El gat europeu és la raça de felí més comuna, fins a 56%. Altres dades són els noms de celebritats contemporànies més populars que donen nom a les mascotes; Ricky, Messi, Shakira o Leticia destaquen als primers llocs. Altres noms de personatges històrics són Franco (255), Napoleón (102) i Mao (81). Pel que fa a polítics trobem 31 mascotes anomenades Mas i 17 Rajoy.

L'estudi també evidencia que els noms clàssics continuen triomfant. Luna/Lluna (22.695), Kira (13.281) i Nina (10.486) són els noms més populars de gossos enregistrats a Catalunya.